Dve trećine ljudi priželjkuje da im partner smrša

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jeste li se u poslednje vreme ugojili i nabacili preko pet klograma viška? Jedite manje i zdravije, jer ne samo da je to dobro za vas, već ćete imati i bolju i stabilniju vezu

Dve trećine muškaraca i žena u stabilnim vezama smatra da su im partneri deblji nego što treba i potajno priželjkuju da se oni bace na dijetu.

Nova studija Britanskog udruženja za srce je ispitala hiljadu i po osoba i njihove prehrambene navike. Ispostavilo se da ljudi smatraju da su njihovi partneri u proseku šest kilograma teži nego što bi trebalo da budu.

Čak 79 učesnika u istraživanju bi volelo da njihov partner ili partnerka ostave pušenje. Alkohol im toliko i ne smeta, jer manje od četvrtine ima problem s pićem voljene osobe. Pomalo naivno, 58 odsto smatra da je direktan zahtev od boljih polovina najbolji recept za ostavljanje poroka. Tri procenta bi ih na neki način nagradilo, a samo jedan odsto bi posegnuo za drastičnim akcijama i pretnjama da bi ih odvikli od loših navika.

Ova studija se inače nastavlja na nedavno istraživanje po kojem prosečan Britanac jede 43 odsto više nego što je potrebno, odnosno pojedu 384 kilograma hrane godišnje preko onoga što je neophodno za optimalnu telesnu masu. Ispada da u sebe unesu preko kilogram namirnica na dan.

To je najviše zbog široke upotrebe mastima zasićenih namaza, poput putera i margarina. Prosećna osoba jede sedam puta više namaza nedeljno nego što je to preporučljivo. Takođe, pojedu i četiri puta više mesa, duplo više hleba i tri puta više kolača nego što bi trebalo. Sa druge strane, međutim, ne konzumira se dovoljno zdrave hrane. Samo 69 odsto voća i 75 odsto povrća manje nego što je poželjno.

- Trenutna epidemija prežderavanja prouzrokovana je preteranom prisutnošću hrane svuda oko nas. Navika da se ide u kafane i jede van kuće je stvorila kulturu u kojoj ste bukvalno okruženi gotovom hranom koju možete kupiti na svakom koraku - smatra nutricionista Zoa Halman.

Ona, takođe, kaže da su se povećale i porcije. Prosečna porcija kupovne hrane se uvećala za 20 odsto u proteklih desetak godina, što dovodi do unosa veće količine hrane nego što je organizmu zaista potrebno.

Ove okolnosti dovode do bezumnog prejedanja, jer su ljudi potpuno nesvesni koliko tačno pojedu tokom dana. Istraživanja navika ishrane kažu da tokom dana napravimo oko 220 izbora vezanih za hranu, ali da je samo 15 njih zapravo svesno odluka.

(A. Ć. / iafrica.com)