KONAČNO: Čokolada koja ne goji!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon decenija istraživanja, naučnicima je uspelo da stvore čokoladu niske kalorijske vrednosti

Istraživači s Vorvik univerziteta našli su načina kako da bitno smanje broj kalorija u čokoladi kombinujući ih s voćnim sokovima.

U kakao masu se dodaju kapljice soka jabuke, narandže i brusnice, što za više od polovine umanjuje kalorijsku vrednost mnogima omiljene poslastice, a da čokolada pritom nimalo ne gubi na ukusu. Štaviše, dodatni pozitivni efekat je i to da se ova čokolada fantastično topi u ustima.

- Otkrili smo hemijsku formulu koji će ubuduće predstavljati polaznu tačku za proizvodnju zdravijih konditorskih proizvoda. Princip je jednostavan, umesto masnih sastojaka dodajete voćni sok - objašnjava nutricionista Stefan Bon, i dodaje:

- Svi vole čokoladu, ali nažalost, poznato je da je čokolada puna štetnih masnoća. Međutim, upravo su te masti zaslužne za onaj divni, meki ukus čokolade koja se naprosto topi u ustima. Zahvaljujći novoj tehnologiji, u budućnosti ćemo jesti jednako ukusnu, a zdravu čokoladu - zaključuje on.

(Telegraf.rs)