Šargarepa jača imunitet i pomaže da pocrnimo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna od najzdravijih namirnica jeste sveža šargarepa. Bila je obavezna u ishrani i medicini antičkih naroda. Zahvalna je za kuvanje, jer može da se sprema na različite načine

Najzdravije je jesti sirovu rendanu šargarepu, začinjenu solju, limunovim sokom i ukusnim začinskim travama poput mirođije, bosiljka, peršuna, nane, vlašca, timijana, majorana ...

Šargarepa ima malo kalorija, pa se preporučuje osobama koje drže dijetu, bogata je vitaminima A, C i K i odličan izvor celuloze i prirodnih šećera. Poznato je da ovo povrće blagotvorno deluje na oči, što je i naučno dokazano. Osim toga, jača imunitet, štiti srce i krvne sudove, snižava krvni pritisak i nivo lošeg holesterola.

Preporučuje se anemičnim osobama, a podstiče i čišćenje organizma, jer je snažan diuretik. Takođe, beta-karoteni, koji joj daju narandžastu boju, važni su za proizvodnju melanina, pigmenta koji omogućava da naša koža tokom sunčanja dobije prelepu bronzanu boju.

Znaćete da je šargarepa sveža ako je koren čvrst i gladak, a boja jarko narandžasta. Ako je ne upotrebljavate odmah, pre nego što je stavite u frižider odsecite joj vrh i stavite je u plastičnu kesu. Nemojte da je držite u blizini jabuka, krušaka ili krompira, jer može da postane gorka.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje.ba)