Escajg menja ukus hrane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici su otkrili da pribor za jelo i te kako utiče na naš doživljaj onoga što jedemo

Istraživanje objavljeno u časopisu "Flejvor" (Flavour) proučavalo je kako boja, oblik, masa i veličina pribora za jelo utiče na ukus i doživljaj hrane koju konzumiramo.

Autori studije otkrili su da na doživljaj hrane utiče težina pribora. Ako je escajg težak onoliko koliko očekujemo, na primer plastična kašičica, onda imamo utisak da jogurt ima gušći ukus. Ukoliko se pak klasičan jogurt, bele boje, konzumira belom kašičicom, ispitanici su ga ocenili slađim, skupljim i boljim od jogurta roze boje. Kada je jogurt konzumiran iz kašičice crne boje, tada se jogurt roze boje činio slađim, boljim i skupljim.

Kada su ispitanici jeli isti sir s čačkalice, kašičice, viljuške ili noža, ocenili su da je sir s noža najslaniji.

Autori studije istakli su da konzumacija hrane uključuje veći broj čula, kao i da je, pored načina na koji nam je hrana servirana, bitna i okolina, jer se tada stvara i potpuni doživljaj namirnice koju jedemo.

(Tanjug)