Mediteranska hrana leči depresiju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljudi koji se drže pravila popularne mediteranske ishrane imaju manje šanse za obolevanje od depresije, pokazalo je novo istraživanje španskih naučnika

Ljudi koji jedu mediteransku hranu imaju manje šanse da obole od depresije, pokazala je najnovija studija.

U istraživanju naučnika univerziteta u španskom gradu Navari učestvovalo je 10.904 zdravih dobrovoljaca, koji su ispunili ankete vezane za svoje prehrambene navike od 1999. do 2005. godine, posle čega su praćeni sledeće četiri godine.

Pokazalo se da ljudi koji su se hranili mediteranskom kuhinjom imaju 30 odsto manju verovatnoću za razvoj depresije.

Istraživači su naveli da sastojci mediteranske ishrane poboljšavaju funkciju krvnih sudova, pomažu u upali, smanjuju rizik za bolesti srca, što smanjuje verovatnoću razvoja depresije.

Smatra se da dve trećine odraslih ljudi u nekom trenutku života doživi simptome depresije, pri čemu se u većini slučajeva radi o blagoj i kratkotrajnoj depresiji.

S druge strane, podaci ukazuju da jedna od četiri žena i jedan od deset muškaraca razviju simptome koji su ozbiljni i zahtevaju lečenje.

(Telegraf.rs / Tanjug.rs)