Evo zašto više nikad nećete oguliti jabuku!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jabuka na dan i lekar vam nije potreban! Da, ali samo pod uslovom da ovoj dragocenoj voćki niste oljuštili koru!

Stara dobra jabuka voće je koje nam je skoro tokom čitave godine pri ruci. O tome koliko je zdrava, ne moramo ni da vam pričamo. Međutim, mnogi više vole da jedu oguljenu jabuku, zaboravljajući da se tajna njene blagotvornosti skriva upravo u njenoj kori. Naravno, pod uslovom da ste jabuku pre konzumiranja dobro oprali.

VEĆINA DRAGOCENIH VLAKANA JE U KORI

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”.

U KORI JE I VEĆINA VITAMINA

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

KORA JABUKE JE SUPER ZA PLUĆA

Nećete imati problema s disanjem, samo pod uslovom da je jedete s korom. Jedinjenje koji utiče na disajne organe naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi, pa čak i pušači, koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju bolju funkciju pluća zahvaljujući efektu ovog bioflavonoida.

LJUSKA JE ODLIČNA ZA PAMĆENJE

Studija koja je sprovedena 2004. godine pokazala je kako se isti ovaj antioksidans kverctin bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

KORA JE BORAC PROTIV RAKA

Tokom istraživanja koje je sprovedeno 2007. godine na Kornel Univerzitetu, utvrđeno je kako se u kori jabuke nalazi pregršt hemijskih jedinjenja nazvanih triterpenoidi. Oni mogu da spreče, pa čak i ubiju kancerogene ćelije u laboratorijskim kulturama, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crevo i ćelije raka dojke.

KORA JE DOBRA ZA LINIJU

Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i bržem sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom na dan smanjuje rizik od gojaznosti.

(Telegraf.rs / Moje Zdravlje)