Šefovi bolnice zabranili osoblju da govori da su rođene bebe muško ili žensko: Nova pravila inkluzivnog jezika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vodič takođe uključuje rečnik LGBTK+ reči, uključujući rodno neutralne zamenice

Foto: Pexels / Jonathan Borba

Šefovi WOKE  bolnice - koja pokazuje opreznost prema rasnim predrasudama i diskriminaciji, zabranili su osoblju da govori da su rođene bebe  muško ili žensko. Umesto toga, lekari i medicinske sestre treba da govore o deci koja se „dodeljuju“ kao dečaci ili devojčice pri rođenju.

Komentari na ovu odluku su veoma jaki, kritičari su osudili savet u vodiču za bolnicu Džejms Pedžet u Engleskoj na osam stranica, koji takođe upozorava da se ne koriste termini dame i gospodo ili da se neko naziva vatrogascem ili policajcem.

Onlajn brošura je napravljena za osoblje da proslavi LGBTK+ zajednicu tokom meseca ponosa ranije ove godine. Odeljak o inkluzivnom jeziku kaže da bi trebalo da izbegavaju korišćenje izraza „rođena žena“ ili „rođeni muškarac“, već umesto toga kažu „dodeljena žena/muško pri rođenju“.

Primer uključuje: „Maksu je pri rođenju dodeljena žena, a zatim je prešao u srednju školu.“

Bolnica, koja je otvorena pre 40 godina, opslužuje 250.000 ljudi koji žive u Grejt Jarmutu u Norfolku, a poslanik lokalne reforme Rupert Love rekao je:

„Ovo je ludo. Moji birači bi više voleli da ova netačna i zbunjujuća glupost bude izostavljena iz bolnice. Slojevi i slojevi uplitanja u upravljanje NHS-om moraju biti smanjeni - sa svakom ulogom u vezi sa 'različitošću' u javnom sektoru suvišnom.

On je dodao i da "javni novac ne bi trebalo da se troši na policiju budnog jezika".

Vodič takođe uključuje rečnik LGBTK+ reči, uključujući rodno neutralne zamenice i reprodukcije devet različitih transrodnih zastava.

Univerzitetski bolnički fond Džejms Pedže je rekao: „Ne dajemo nikakve komentare na ovu temu".

(Ona.rs / Thesun.co.uk)