• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Erin Brokovič, jedna žena protiv cele države

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako joj je odrastanje omogućilo da bude potkovana znanjem i etikom neophodnim za predstojeće borbe, smelost je bila samo njena; smelost je stvar srca, a ova žena dokazala je da u njenim grudima kuca lavlje srce

  • 0
Erin Brokovič Foto: Tanjug/Rade Prelić

Koja vam je prva asocijacija kad čujete ime Erin Brokovič? Džulija Roberts? Oskarom nagrađivan istoimeni film? Meni su prve asocijacije snaga i viteška hrabrost, jer ovo je žena koja je uspela da se izbori za višu dobrobit planete i stanovništva, skoro pa sasvim sama, bez "čvrstih leđa", na štetu ugleda i finansija velike korporacije.

Koliko često "mali čovek" pobedi giganta? Nažalost, nedovoljno često, ali zato, kad se to dogodi, njihova imena ulaze u istoriju, dodeljujući im titulu "modernih heroja".

Jedna od njih je Erin Brokovič koja se usudila da se "bori protiv vetrenjača", ne prezajući od ucena i pretnji. Kao dete majke novinarke i oca industrijskog inženjera, bila je dobro "potkovana" etikom i znanjem o temi predstojeće borbe, ali smelost je samo njena - ona ne potiče od gena, vaspitanja ili obrazovanja. Smelost je stvar srca, a u grudima ove žene kuca lavlje srce.

Kao diplomirani profesor primenjenih umetnosti odlučila je da sluša svoje instinkte koji su joj govorili da "nešto nije u redu", a neumorna želja za pravdom, istinom i fokusom na ono što je zaista važno napravili su preokret u njenom životu, te je tako Erin danas uspešan advokat i jedna od najvažnijih aktivista za očuvanje životne sredine.

- Stvari će se popraviti, kada mi, svi mi, kažemo vlastima: "Morate da odgovarate". Svesnost je ključ, odsustvo informacija je opasno - govorila je Brokovičeva.

Erin Brockovich Foto: Profimedia/VALERIE MACON/AFP

Petlja u borbi protiv "velikih"

Devedesete godine Erin je provodila sa porodicom u relativnom siromaštvu, ali ona, za razliku od većine, nije htela da korača kroz život spuštene glave i "sklopljenih očiju". Kada ju je zaintrigirao uznemirujuće visok broj obolelih od raka u mestu Hinkli, u Kaliforniji, odlučila je da preispita stvar.

A potom je usledio moralni boj.

Godine 1993. progovorila je javno protiv kompanije "PG&E" i tako postala ključna u tužbi komunalnog preduzeća u ime grada.

Istorijski važan slučaj bio je baziran na tvrdnji da je voda za piće kontaminirana heksavalentnim hromom. 

Između 1952. i 1966. godine, "PG&E" je koristio heksavalentni hrom u sistemu rashladnog tornja za borbu protiv korozije. Otpadna voda je ispuštana u neobložena jezera, a deo otpadne vode je prodreo u podzemne vode, utičući na površinu od približno dve kvadratne milje u blizini postrojenja.

Slučaj je rešen 1996. godine, uz pomoć advokata Edvarda Masrija, koji je kasnije postao njen kolega u legalnim borbama, a država je građanima isplatila 333 miliona dolara, što je najveća nagodba ikada plaćena u direktnoj tužbi u istoriji Sjedinjenih Država do tog datuma.

"PG&E"kompanija je 2021. godine izjavila "da je očistila do 70 odsto kontaminacije, ali da proces kompletnog čišćenja traje i do 50 godina".

- Da, isplaćena je velika svota novca, ali problem nije rešen. Ovo je bilo divlje putovanje za mene, ali trudim se da širim znanje koje sam "sakupila" na tom putu - prenosi "Brainyquotes".

Brokovičeva je do današnjeg dana izdejstovala još devet važnih slučajeva u borbi protiv zatrovanih površina koje utiču na zdravlje stanovništva, te možemo da se usudimo da kažemo da je ova žena zaista - žena-ratnik.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tamara Klarić za Ona.rs: "Ako promeniš samo jedan život, promenio si svet zauvek"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka