• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"U našem regionu žene i dalje šapuću da ne bi probudile muževe": Reči Jelene Veljače pokrenule žustru debatu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Želim da budem dobro, a ne dobra"

  • 0
Godišnja proslava nedeljnika Story Stori  2019 Jelena Veljača; Foto: ATA Images

Jelena Veljača dugo se bavi temom žena i njovim položajem u društvu. Tako, o mestu žene, obavezama koje su nekada davno bile odrazumevane, a sada i dalje nametnute u nekim oblastima, kao i o majčinstvu, govorila je u emisiji "Oslobođenje".

Međutim, na mrežama se povodom njenih zapažanja i stavova pokrenula velika rasprava na mrežama. Radi se konkretno o delu kada je govorila o tome da i ženama treba lični prostor i razumevanje za umor i da nisu uvek one te za koje se "podrazumeva" da će davati prostora muškarcu. Naravno, uz zapažanje da su se neke stvari promenile, istakla je jedan interesantan primer u koji je, kako navodi "zadržan" na našim prostorima.

- Svaka žena za sebe mora znati šta tačno su njene granice i njen lični prostor. I niko zapravo ne bi trebalo da uzima komadić od toga. Mi smo sve odgojene i od društva, ali i od porodice, koliko god one bili benevolentne, dobre i prepune ljubavi, tako da mi dajemo komadiće prostora. Naše mame, bake, tetke, strine, učiteljice, profesorke, sve su one to radile. Jer, onda si i dobra majka, žena, supruga dobra domaćica.

One koje nisu davale, one su bile sebične, karijeriste, histerične, bolesne, lude. Sada se priča i paradigma se menja i shvata se da su te žene živele u dubokoj nesreći i frustraciji koje su se generacijski prenosile. Sad mi se čini da ova generacija stvarno ima snagu da kaže šta je lični prostor njen i da niko nije pozvan da uđe u njega. Ali zašto? Ne iz sebičnosti, već radi mentalnog zdravlja.

Zato, da bih ja stvarno bila dobro, a ne dobra, zato moraju da postoje te granice. Isto mislim i za muškarce, samo što mislim da su oni uvek imali taj "otok" koji smo svi mi uvek nekako poštovali. Sad mi to tražimo za sebe i čini mi se da je to ono pravo oslobođenje. Bilo da je fizički ili da prosto ne želiš sa nekim da razgovaraš ili ti je potrebno da imaš komadić ekonomske nezavisnosti, pa čak i sopstvena soba. To je društvo uspelo da potisne, te ženske glasove i sada, kad nas je toliko, zahvaljujući udruživanju pa i putem društvenih mreža.

Uvek smo  bile svedene na to da služimo, u različitim ulogama. Sad mi želimo za sebe - dah - rekla je ona u emisiji "Oslobođenje".

Jelena se prisetila i zanimljive priče, kada je sa saradnicom iz Holandije govorila o kultorološkim razlikama. Pričom su došle do toga kako je, uslovno rečeno na Balkanu, normalno da muškarci dođu kući sa posla, ručaju i legnu da spavaju najčešće na kauču, kako govori Jelena. 

- Ona u Holandiji nikada to nije videla, dok sam ja to mnogo puta i čula i videla. I onda smo se tako našalile kako bi trebalo da se snimi i napiše dokumentarni film u kom muškarci spavaju, a žene govore u kameru i tiho šapuću i uče decu kroz šapat: "Ššš, tata spava". Da se pokaže kako čisti, pere tanjire, spremaju decu, ali tiho, da ih ne bi probudile. Mi smo regija žena koje šapuću i dece koja uče da šapuću, da  nekog oca i glavu porodice ne bismo probudili. Zanimljivo je jako kako se to još uvek nekako zadržalo - istakla je Jelena.

Međutim, nisu svi shvatili širu sliku ovog zapažanja i da, neke stvari se i dalje čine nesvesno i kao da je urođeno.

Mnogi osuđuju da "to nije obaveza žene, već vaspitanja" da, kad neko spava, on bude tih. Iako je Jelena istakla samo jedan običan primer koji i pokazuje da žena  verovatno ne bi mogla da dođe kući, jede i legne da spava, a da suprug obavlja poslove po kući i bavi se decom.

Da li biste se vi složili sa komentarima ili sa Jelenom?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hristina Cvetinčanin Knežević o teoriji i praksi feminizma

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka