• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li majka sme da se bavi fizičkom aktivnošću ukoliko doji: Savetnica za dojenje otklanja zablude

Vreme čitanja: oko 1 min.

Važno je samo obratiti pažnju na dovoljan unos tečnosti

  • 1
Dojenje, hvat Foto: Shutterstock

Uprkos glasinama i mitovima, koji su često pogrešni i navode na neispravne zaključke, vežbanje ne utiče na proizvodnju mleka kod mama koje doje svoju decu.

Majke slobodno mogu ne samo da vežbaju, već i da se znoje bez straha da će njihova aktivnost da utiče na snabdevanje mlekom.

Šta više, smatra Milena Popević, savetnica za dojenje pri "Udruženju Roditelj", i umereno vežbanje i dojenje zajedno mogu da budu blagodatne za mamu i bebu.

Vežbe, vežbanje Foto: Shutterstock

- Da, mame koje doje smeju da se bave fizičkom aktivnošću. Neke od preporuka su da se beba podoji pre nego što se krene na trening, kao i to da mama obrati pažnju da grudnjak bude dovoljno udoban tj. da je nigde ne žulja, ali da čvrsto drži dojke - ističe sagovornica za Ona.rs.

Popević savetuje da mame počnu da treniraju onda kada osete da su spremna za to, ali da nikako ne žure sa tom odlukom, jer je njihovom telu potreban oporavak od trudnoće i porođaja.

- Onda kad počne da trenira, mama mora da skrene pažnju trenerima koliko je vremena prošlo od porođaja i na koji način se porodila. Dojenje svakako nije prepreka za bavljenje fizičkom aktivnošću, ali uvek mame posavetujem da sačekaju da beba uspostavi ritam koji bi njima dao dovoljno prostora da se organizuju, tako da odlazak na trening ne donese više stresa nego koristi - naglašava Popević.

Za kraj savetnica podvlači da je hidratacija veoma važna za dojenje, zbog čega majke moraju da se uvere da piju dovoljno vode pre i posle vežbanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dojenje

Komentari

  • MIKICA

    26. septembar 2023. | 18:30

    ZAR VI SMATRATE DA JE TO FIZICKI POSAO KAD TRENIRAS FIZICKI POSAO JE BIO KADA SU NASE MAJKE I DOILE I KOPALE SA DECOM NA LEDIMA ILI POMAGALA MUZU NA SVE POSLOVE BILO KOJE I RINTALE I RADILE I DOJILE I BILI SMO ZDRAVI I NIKO NIJE PITAO DALI JE DOBRO DETE AKO RADIS FIZUCKI POSAO A VI PRICATE O TRENINGU ZATO SADA ZENE RADAJU OD 30 35 ILI 40 TE GODINE JER NEMA JU VREMENA DA RADAJU OD DVADESETE GOD. NA DALJE

    Podelite komentar