• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veza između vitamina D, magnezijuma i kilograma važnija je nego što mislite

Vreme čitanja: oko 1 min.

- Vežbanje i ishrana imaju značajnu ulogu – kaže za Ona.rs fitnes trener Nikola Krgić

  • 0
Hrana, namirnice, vitamin D Foto: Shutterstock

U poslednje dve godine sve češće se govori o važnosti vitamina D. Jedan od razloga je jačanje imuniteta, pa zato poražava podatak da čak 42 odsto populacije ima deficit ovog vitamina, a samim tim i povećan rizik od infekcija.

- Manjak vitamina D javlja se usled nedovoljnog izlaganja sunčevoj svetlosti, ali postoje i neki drugi razlozi – kaže za Ona.rs fitnes instruktor Nikola Krgić.

- Magnezijum i vitamin D su u posebnoj vezi. Kad organizmu nedostaje ovaj mineral, to može da utiče na smanjenu apsorpciju vitamina D čak i ako se dovoljno sunčate.

Naš sagovornik navodi da postoji još jedan razlog zbog kog se javlja deficit „sunčevog“ vitamina:

- Osobe koje su gojazne imaju znatno manje sposobnosti da proizvedu vitamin D. Smanjenje telesne težine, uz pravilnu ishranu i vežbanje može da popravi situaciju.

Krgić podseća da je vitamin D iposolubilni vitamin, odnosno vitamin koji je rastvorljiv u mastima. Nalazi se u namirnicama koje su bogate zdravim mastima kao što su losos, tuna, jaja...

- Dalje, vitamin D igra značajnu ulogu u regulaciji kalcijuma i fosfora u krvi, dva osnovna faktora za očuvanje zdravlja kostiju. „Popularnija“ uloga vitamina D je smanjenje rizika od gripa. Naime, istraživanja su pokazala da vitamin D ima zaštitni efekat protiv virusa – navodi Krgić i podseća da je najbolji način da dobijete dovoljnu dozu vitamina D izlaganje suncu u trajanju od 20 do 30 minuta.

- Sunčanje je povezano sa boljim raspoloženjem, jer pomaže u proizvodnji hormona sreće seratonina. Vežbanje takođe pozitivno utiče na raspoloženje. Iako većinu deficitarnih vitamina i minerala možemo da unesemo suplementacijom, ipak se preporučuje da ih obezbedimo kroz prirodne izvore, odnosno kroz hranu, sunčanje i fizičku aktivnost – zaključuje Krgić.

Instagram nalog Nikole Krgića možete da pratite OVDE

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje