• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je hipotermija i zašto je opasna: Pad temperature može biti poguban za organizam

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od ovoga su poginuli istraživači u podmornici tragajući za olupinom Titanika

  • 0
hipotermija, temperatura, devojka, zima Foto: Shutterstock/frantic00

Kada je, ove godine, ceo svet bio zaokupljen sudbinom pet osoba koje su u podmornici Titan zaronili kako bi videli ostatke čuvenog broda Titanik koji leže na dubini od 3.800 metara, na dnu okeana, govorilo se o tome kada će oni ostati bez kiseonika u podmornici. Mnogo manje se govorilo o tome koliko mogu da prežive na niskoj temperaturi koja na tim dubinama iznosi svega četiri stepena i o opasnosti od nastanka hipotermije.

Šta je hipotermija?

Hipotermija predstavlja pad telesne temperature ispod 35 stepeni. Ona može nastati, ne samo u područjima gde su temperature jako niske, već i u područjima koja imaju umerenu klimu.

Težina hipotermije može biti različita. Ako je telesna temperatura pala na između 32 i 35 stepeni, govorimo o blagoj, između 28 i 32 stepena o umerenoj i ako je telesna temperatura ispod 28 stepeni, onda o teškoj hipotermiji.

Suštinski, ona nastaje kada naše telo rasipa više toplote nego što može da primi ili stvori svojom aktivnošću. Normalna temperatura pojedinca je 37+/-0,5 stepeni. Gubitak toplote nastaje kroz četiri mehanizma: zračenje, provodljivost, konvekcija i isparavanje.

Zračenje nastaje kada se elektromagnetna energija prenosi jedna na drugu. Kondukcija se javlja kada se toplota prenosi između dva objekta koji su u kontaktu jedan sa drugim. Konvekcija je gubitak toplote koji nastaje kada se molekuli vazduha kreću pored objekta, dok je isparavanje endotermna reakcija koja uzrokuje da tečnost formira gas.

Suštinski, najčešći mehanizam razvoja nenamerne, slučajne hipotermije je konvektivni gubitak toplote na hladan vazduh i kada ste u hladnoj vodi ili mokroj odeći putem potapanja.

Šta se dešava u našem telu kada gubimo toplotu?

Regulaciju telesne temperature vrši deo mozga, koji se naziva hipotalamus. On prima informacije od centralnih i perifernih termalnih receptora. Ako smo na hladnom mestu, hipotalamus će pokrenuti različite mehanizme stvaranja toplote. Početni mišićni tonus i bazalni metabolizam se povećavaju, što može udvostručiti proizvodnju toplote. Doći će do drhtanja koje takođe može povećati stopu proizvodnje toplote 2 do 5 puta u odnosu na početnu.

Takođe će doći do povećanja aktivnosti štitne žlezde, kateholamina i odgovora nadbubrežne žlezde. Telo će pokušati da izbegne dalji gubitak toplote kroz simpatički posredovanu hladno-indukovanu vazokonstrikciju perifernih sudova gde su hlađenje i gubitak toplote često najveći. To je najviše što naše telo samo može da uradi.

Ostatak teksta možete pročitati na "Vitality.rs".

(Telegraf.rs/Vitality)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Spremite se za bikini: Ove vežbe tope salo i zatežu celo telo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje