• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Plivanje je idealan trening: Produžava život, jača moždane funkcije i ublažava bolove

Vreme čitanja: oko 3 min.

Aktivnost koju vole skoro svi ima mnogo beneficija

  • 0
Plivanje Foto: Pixabay/pexels

Prednosti plivanja počinju čim skočite u bazen, more, reku ili jezero, a protežu se i kad izađete iz vode i variraju od zdravstvenih do onih koje se odnose na fitnes.

- Jedinstvena svojstva vode imaju trenutne fizičke prednosti, poput modulacije bola - kaže Endru Pauer, specijalista za plivanje.

Istraživanja su pokazala ne samo kratkoročne, već i dugoročne koristi za mentalno zdravlje, uključujući potencijalno smanjenje rizika od rane smrti i podržavanje zdravog starenja.

A koje sve prednosti ima plivanje? Hajde da ih nabrojimo.

1. Duži životni vek

Istraživanja pokazuju da redovno vežbanje, uključujući plivanje, može produžiti vašu dugovečnost.

Prema izveštaju iz 2017. plivači su imali 28 odsto manji rizik od prerane smrti i 41 odsto manji rizik od smrti zbog srčanih bolesti i moždanog udara u poređenju sa onima koji ne plivaju.

2. Vitkost tela

Plivanje je vežba za celo telo; ono uključuje sve - ruke, noge, ramena, stomak, grudi i leđa.

Za sat vremena plivanja osoba može sagoreti oko 432 kalorije.

Studija objavljena 2021. godine u "BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation" otkrila je da je 16 nedelja plivanja dovelo do značajnog smanjenja telesne masti i BMI telesnog skora.

3. Zdravlje kardiovaskularnog sistema i pluća

Kao i drugi oblici aerobne vežbe, plivanje može da poboljša kardiovaskularnu kondiciju.

- Plivanje omogućava srcu da postane jače, a plućima da postanu efikasnija u korišćenju kiseonika - kaže dr Brajan Kabak.

Istraživanja pokazuju da je plivanje povezano sa poboljšanjem hipertenzije i drugih markera kardiovaskularnog zdravlja.

Ako vam je dijagnostikovano stanje pluća kao što su astma ili hronična opstruktivna bolest pluća, plivanje je "magičan lek".

- Plivanje trenira mišiće uključene u disanje, što znači da može povećati volumen pluća i usavršiti tehniku disanja - objašnjava Kabak.

Osim toga, ako imate astmu, bazen pruža idealno okruženje za vežbanje jer je vlažno, toplo okruženje sa malo polena.

4. Bolja kognitivna funkcija, raspoloženje i san

Vežbanje je uopšteno povezano sa poboljšanjem kognitivnih sposobnosti, ali kada su istraživači proučavali specifične prednosti plivanja otkrili su jedinstvenu korist.

U jednoj maloj studiji učesnici koji su plivali 20 minuta umerenim intenzitetom, obrađivali su vizuelne informacije i brže reagovali na kognitivne testove sprovedene neposredno pre i neposredno posle plivanja. Iako je to mali efekat (oko četiri procenta u proseku), činjenica da je samo jedan trening napravio merljivu razliku je izvanredna.

Druga studija otkrila je da jedna sesija plivanja poboljšava raspoloženje čak i više od jedne sesije aerobnog plesa.

španija, odmor Foto: Shutterstock

Zbog oslobađanja hemikalija za sreću u mozgu, posebno endorfina, dopamina i serotonina, redovno plivanje može da smanji stres, anksioznost i depresiju.

Poboljšan san je prednost pridržavanja bilo koje rutine vežbanja, a to i uključuje plivanje.

U istraživanju, plivanje je kategorisano kao vrsta energične aerobne aktivnosti zbog koje su vežbači provodili više vremena u restorativnom dubokom snu.

5. Hroničan bol i pomoć sa kostima

Stanja poput artritisa i fibromialgije često dolaze sa smanjenom pokretljivošću i u mnogim slučajevima kratkoročnim ili dugotrajnim bolom. Ovde plivanje može da bude od pomoći. Pokazano je da niz vodenih aktivnosti pomaže ljudima sa mišićno-skeletnim stanjem da poboljšaju fizičku funkciju i kvalitet života.

Jedna studija je pokazala da je kod ljudi sa osteoartritisom tromesečni program plivanja (učesnici su plivali 45 minuta tri dana nedeljno) doveo do manjeg bolova u zglobovima i ukočenosti, kao i do poboljšanja mišićne snage.

Žena, more, plivanje Foto: Pixabay

Studija je 0tkrila da tri do šest sati plivanja nedeljno poboljšavaju mineralnu gustinu kostiju kod žena u postmenopauzi, posebno među dugotrajnim plivačima, prenosi "Everydayhealth".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kupače na Adi motri 75 spasilaca, a na vodi su i skuteri

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje