• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Malo ulaganje, a velika pomoć ka ispunjavanju fitnes ciljeva: Čemu služe tegovi za zglob i gležanj?

Vreme čitanja: oko 3 min.

A evo najboljeg dela, nije ni važno šta vežbate, da li je to šetnja, ples, joga ili odlazak u teretanu ili bilo šta, ovaj trik je za svakoga

  • 0
tegovi za zglob Foto: Shutterstock

Osim veštine i snage, posvećenost i nadogradnja kondicije su ono što je dodatno važno kada ste u treningu. To može da se proteže od učenja izazovnih joga poza do dizanja velikih težina - važno je da šta god radili znate da procenite sebe i svoje sposobnosti, kao i kada je pravi trenutak da ih nadograđujete.

Fitnes instrukturka Alaja deli delove svoje rutine vežbanja na društvenim mrežama dok razmenjuje neke dragocene savete kako bi svojim pratiocima pomogla da unaprade svoje fitnes putovanje.

Nedavno je podelila jednostavan trik za vežbanje koji može pomoći vašoj celokupnoj fitnes rutini.

- Šta ako vam kažem da imam super jednostavan trening koji povećava izdržljivost, poboljšava ravnotežu i tonus vašeg tela, a da niste ni svesni? To je trik u koji se kunem, i koristim ga svaki dan u svakom treningu koji radim - napisala je u opisu "Instagram" objave.

A evo najboljeg dela, nije ni važno šta vežbate, da li je to šetnja, ples, joga ili odlazak u teretanu ili bilo šta, ovaj trik je za svakoga.

Dalje je objasnila trik i nastavila da ga demonstrira. Samo nabavite sebi tegove za gležanj i zglob, ističe ona to kao glavnu stavku.


 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Alaya F (@alayaf)

Šta su tegovi za gležanj i zglob?

To su dodaci za fitnes koji se mogu vezati oko zglobova ili gležnjeva kako bi dodali dodatni otpor vašim vežbama i pokretima.

Obično su napravljeni od tkanine sa džepovima ili kesama ispunjenim peskom ili malim metalnim šipkama. Dostupni su u različitim veličinama i težinama - omogućavajući vam da prilagodite nivo otpora kako bi odgovarao vašem nivou fitnesa i ciljevima vežbanja.

Evo i čemu služe.

*Povećan otpor: Tegovi za gležnjeve i zglob daju dodatni otpor vašim vežbama, što može pomoći u povećanju intenziteta vaših treninga i poboljšanju mišićne snage i izdržljivosti.

*Sagorevanje kalorija: Dodatna težina povećava napor potreban za izvođenje pokreta, što dovodi do većeg sagorevanja kalorija tokom treninga.

*Snaga mišića: Korišćenje tegova za gležnjeve i zglobove može pomoći u ciljanju određenih mišićnih grupa, što dovodi do poboljšane mišićne snage i toniranja.

* Funkcionalna snaga: Ove težine mogu da oponašaju svakodnevne pokrete, pomažući da poboljšate vašu funkcionalnu snagu i olakšavaju dnevne zadatke.

Međutim, stručnjak je primetio da bi određeni pojedinci trebalo da izbegavaju korišćenje tegova za gležnjeve i zglobove u svojim vežbama.

- Ako imate problema sa zglobovima ili se oporavljate od povrede, korišćenje tegova za gležanj i zglob može da pogorša vaše stanje. Ljudi sa kardiovaskularnim problemima treba da budu oprezni kada koriste tegove za gležanj i zglob tokom kardiovaskularnih vežbi jer dodatni otpor može opteretiti srce. Trudnice treba da izbegavaju korišćenje tegova za gležnjeve i zglobove, posebno tokom dinamičnih pokreta, jer to može uticati na ravnotežu i naprezati jezgro. Pored toga, tegovi za gležanj i zglob se generalno ne preporučuju deci jer bi njihova tela u razvoju mogla biti podložnija naprezanju i povredama - rekao je Utsav Agraval, personalni trener za "Indian Express".

Utsav je takođe rekao da treba osigurati da tegovi pristaju udobno i sigurno bez ograničavanja cirkulacije krvi ili izazivanja nelagodnosti.

- Uvek se konsultujte sa fitnes profesionalcem ili zdravstvenim radnikom pre nego što uključite tegove za gležanj i zglob u svoju rutinu vežbanja, posebno ako imate bilo kakva već postojeća medicinska stanja ili zabrinutosti. Oni mogu dati personalizovane savete na osnovu vaših individualnih okolnosti - zaključio je on.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vežbe sa jastukom za ravan stomak i isklesane trbušnjake

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje