• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da vežbamo da bismo sagoreli masti: Maksimalni broj srčanih otkucaja je ključan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da biste znali u kojoj zoni treba da vežbate, prvo morate da odredite maksimalni broj srčanih otkucaja i potom da izračunate u kom opsegu želite da vežbate

  • 0
Grupno vežbanje Foto: Shutterstock

Jedan od najvažnijih razloga zbog koja ljudi vežbaju nije to što nas vežbanje čini zdravijim, već da bi izgubili na težini, odnosno da bi izgubili masno tkivo. Međutim, da li je svako vežbanje isto? I kako vežbati da bismo izgubili masno tkivo?

Ako idete u teretanu, znate da mnoge sprave za aerobno vežbanje (trake za trčanje, bicikle) imaju tzv. „fat burning zone“, odnosno zonu u kojoj, ako vežbate, trebali biste da izgubite masno tkivo.

U ovom slučaju se koristi puls, odnosno broj otkucaja srca, kako bi se odredio intenzitet treninga. Ako vežbate, a puls vam iznosi 50 do 70 odsto vašeg maksimalnog pulsa, onda je trening niskog intenziteta, ako je između 70 i 80 odsto, onda je to trening srednjeg intenziteta i konačno, ako je između 70 i 90 odsto, onda je trening visokog intenziteta.

Da biste znali u kojoj zoni treba da vežbate, prvo morate da odredite maksimalni broj srčanih otkucaja i potom da izračunate u kom opsegu želite da vežbate.

Uobičajeno će vam reći da bi trebalo da budete u zoni od 60 do 80 odsto maksimalnog broja srčanih otkucaja ako želite da smršate i izgubite masno tkivo. Kako da izračunate maksimalan broj srčanih otkucaja?

Sagorevanje kalorija, vežbanje, trčanje Foto: Shutterstock

Postoji više načina. Najpoznatija je takozvana Fox formula. Nju su razvili kardiolozi i ona na relativno precizan i jednostavan način služi određivanje maksimalnog broja otkucaja srca. Formula oduzima starost pojedinca u godinama od 220 da bi se pronašao maksimalni broj otkucaja srca u minuti.

Na primer, 40-godišnja osoba bi oduzela 40 od 220 za maksimalan broj otkucaja srca od 180 otkucaja u minuti. Onda jednostavno izračunate 60 i 80% od 180 i zona vežbanja bi trebala da bude između 108 i 144. Međutim, ova formula može potceniti maksimalan broj otkucaja srca o postaje sve netačnija kako osoba stari.

O ostalim formulama izračunavanja maksimalnog broja srčanih otkicaja, pročitajte na "Vitality.rs".

(Ona.rs/Vitality.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Top 5 vežbi za oblikovanje ruku i topljenje masti sa nadlaktica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje