• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

"U 40. godini sam izgubio 18 kilograma, a vodio sam se po ovim pravilima": Plan koji može biti delotvoran

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako starimo, sve je teže da skinemo kilograme

  • 1
Trčanje, džoging Foto: Shutterstock

Kako starimo, tako nam je sve teže da skinemo višak kilograma i da održimo idealnu kilažu.

Tako je jedan gospodin otkrio kako je izgubio čak 18 kilograma u 40. godini!

Kao i većina nas, on je pokušao da skine kilograme ali mu i nije polazilo za rukom. Imao je uravnoteženu ishranu ali nije dolazio do željene kilaže, prenosi "Fitness and power". Shvatio sam da mi ništa ne polazi za rukom i da šta god odlučio meni ne donosi rezultate, ali sam onda doneo odluku. Promenio sam pet stvari i evo o čemu se radi.

1. Najbitnija je ravnoteža

Umesto da naporno pokušava da vežba satima dnevno, obavezao se da vežba kod kuće pet dana u nedelji i to samo onoliko koliko je imao vremena. Ponekad bi to bilo 30 minuta, a ponekad 15 ili 20. Skinuo je besplatne aplikacije koje su mu pomogle da se lakše pokrene i ako bi bio dosta zauzet tokom dana, odvojio bi barem 15 minuta.

- I evo moje tajne. Stvar za koju mislim da je napravila ogromnu razliku i potpuno promenila sastav mog tela je dizanje tegova. Imao sam neko osnovno znanje jer sam radio sa ličnim trenerom na koledžu. Zaljubio sam se u dizanje tegova. Ne morate kao ja da se zaljubite u to, ali mislim da je veoma važno da to uključite u rutinu vežbanja - kaže ovaj čovek.

2. Dizanje tegova

Zašto je potrebno dizanje tegova? Ima toliko koristi i pored očigledne izgradnje mišića i dobijanja definicije sjajnog izgleda, pomaže u sagorevanju masti i održavanju gubitka težine, dobijate gustinu kostiju i ubrzava metabolizam.

Sagorećete više kalorija od dizanja tegova nego od kardio treninga.

Dizanje tegova Foto: Shutterstock

3. Brojanje kalorija

Šta je sa hranom? Morate biti u kalorijskom deficitu da biste izgubili težinu. Ponovo je instalirao aplikaciju koja mu je pomogla da broji kalorije koje unese u organizam.

- Recimo da kupujete sastojke za salatu - skenirajte konzervu tunjevine, kesicu majoneza, konzervu maslina i aplikacija će vam izračunati koliko ćete kalorija uneti u sebe. I ranije sam to radio, ali šta je ovog puta drugačije? Nisam drastično smanjio broj unetih kalorija - kaže on.

Kako vreme bude odmicalo, možete kontrolisati i proteine koje unosite, ali i masti i ugljene hidrate.

4. Stvorite rutinu

- U početku će biti potrebna disciplina i motivacija, ali vi ste motivisani čim ovo čitate. Motivacija, a i disciplina su uvek prisutne na početku, ali vremenom one opadnu. Zato je najbolje da stvorite navike i rutinu - kaže ovaj čovek.

Kako to raditi?

Najbolje je da budete dosledni i da radite to iznova i iznova. Dajte sebi neki rok, kao što je on dao sebi ideju da to radi pet dana u nedelji.

5. Strpljenje je doslednost

Njemu je trebalo godinu dana da izgubi 18 kilograma ali samo uz ove savete. Definitivno može i brže da se smrša ali je veća šansa da se kilogrami vrate ili da ćete se brže naprezati.

Da se razumemo, to ne znači da morate da se odreknete večere sa prijateljima i slično, nego jednostavno da postavite neke granice.

Da li ćete usvojiti neki od ovih saveta?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ne budite kao ovaj vežbač jer možete ozbiljno da nagrabusite: Uvek slušajte trenera kada trenirate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • ToX

    23. septembar 2023. | 08:55

    Ово не пије воду,сваки човек је другачији,што би народ рекао:"пробуши кашику и немој да вечераш,избаци газирано и немаш проблема"...

    Podelite komentar