• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prirodnim putem smanjite nivo kortizola: Jedan način je najjednostavniji, a svi ga uprošćavamo

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trebalo bi što više da radimo na smanjenju ovog hormona stresa

  • 0
druženje, smeh, prijatelji Foto: Shutterstock

Kortizol ili hormon stresa, kako se često naziva, dosta utiče na rad našeg organizma. On je jedan od steroidnih hormona koji proizvodi nadbubrežna žlezda. Ovaj hormon je najpoznatiji po tome što kontroliše naše raspoloženje, motivaciju i strah, a u nastavku pročitajte kako na prirodan način da ga smanjite.

Pre nego što krenete u proces njegovog smanjivanja, najpre je važno da shvatite njegovu funkciju u telu.

Visok nivo ovog hormona može dovesti do stanja koje se zove Kušingova bolest, koja je retka i obično je uzrokovana osnovnim problemom, pa ako imate znake visokog kortizola, prvo je najbolje da se konsultujete sa lekarom pre nego što počnete da ga snižavate.

1. San neka bude prioritet

Nedostatak sna, njegov poremećaj i spavanje tokom dana umesto noći, mogu doprineti povišenim nivoima kortizola. Zato je kvalitetan san suštinski deo ukupnog zdravlja kako fizičkog, tako i mentalnog.

Kontinuirani nedostatak sna može dovesti do problema srca, bolesti bubrega, visokog nivoa šećera u krvi, anksioznosti, dijabetesa, moždanog udara, povećanja telesne težine i telesne masti.

2. Kofein na minimum

Kofein povećava i kortizol i krvni pritisak, pa je zato njegovo smanjenje odličan prirodan način za smanjenje lučenja kortizola. Ipak, budite spremni na to da ovaj proces nije nimalo lak jer izbacivanje kofeina iz ishrane može dovesti do glavobolje, umora, manjka energije, poteškoće sa koncentracijom, poremećaje raspoloženja, razdražljivost i drhtavicu. Najbolje da prvo počnete sa bezkofeinskim napitkom kako ne biste naglo prekinuli ovu naviku.

neraspoloženje, tužan smajli, kortizol, tuga Foto: Shutterstock/Yurii_Yarema

3. Recite alkoholu zbogom

Iako se može činiti da bi čaša vina posle stresnog dana trebalo da ima pozitivan uticaj na smanjenje nivoa kortizola, to zapravo i nije slučaj. Alkohol može imati negativan uticaj na raspoloženje kada početni efekti nestanu, pa kad uparite to sa postojećim stresom, i nije iznenađenje da vam alkohol zapravo može pogoršati situaciju.

4. Ubacite kardiovaskularne vežbe u dnevnu rutinu

Iako je poznato da kardio vežbe pomažu u sagorevanju masti i smanjenju kalorija, one vam olakšati i da upravljate osećanjima stresa, anksioznosti i depresije i da poboljšate kvalitet sna. Previše treninga uzrokuje povećanje kortizola, što može negativno uticati na raspoloženje, san, ali i struk. Umesto da udvostručite kardio vežbe, držite se blagih i umerenih vežbi poput hodanja, trčanja, vožnje bicikla i plivanja.

5. Oprezno sa šećerom

Dok jedete omiljenu poslasticu, obuzima vas osećaj sreće i nivo kortizola se povećava. Ipak, povedite računa. Najbolje je da deserte jedete samo u posebnim prilikama, a ne svaki put kada osetite potrebu za slatkišima, piše "Merakilane.com". Ako vam se jede nešto slatko, onda posegnite za crnom čokoladom, jogurta sa bobičastim voćem ili porinčanih galeta sa bademovim puterom.

Beli i Žuti Šećer Foto: Shutterstock

6. Uz aktivnosti se opuštate

Duboko disanje, meditacija i joga su odlične tehnike opuštanja, ali ako to nije vaš "fah", postoje i drugi načini koji vam mogu pomoći da prirodno smanjite nivo kortizola. Šta mislite o bojankama za odrasle (mandala)? Ili slagalicama, pisanju dnevnika ili jednostavno spa kupki?

7. Smejte se

Najlakši i najbolji način da smanjite nivo kortizola jeste - smejanje. Smeh je prirodan način kako da se opustite kada se osećate napetim ili pod stresom. Osim toga, smeh poboljšava imuni sistem i raspoloženje, oslobađa endorfin i opušta mišiće.

Javite nam ukoliko vam je neki od ovih saveta pomogao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da prepoznate da niste samo nervozni već anksiozni

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje