• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako vežbati zimi i ostati na svom fitnes putu? Sjajni saveti za one kojima fali motivacija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrlo je važno da, i kada vam se ne izlazi iz kuće, i dalje ostanete dosledni svojim navikama

  • 0
vežbanje, zima Foto: Pixabay

Tokom zime u teretanama se može stvoriti velika gužva, jer svi žele da se spreme za predstojeće leto. Ako predugo čekate da koristite opremu, zašto ne biste premestili svoj trening napolje ili napraviti svoju teretanu kod kuće? Ne samo da će dodati malo raznolikosti vašim sesijama, već će vam dati i osvežavajuću promenu pejzaža.

Ukoliko vam je potreban dodatni podstrek za samostalno vežbanje u kući ili napolju, kao i motivacija da nastavite da vežbate po hladnom vremenu, obratite pažnju na ove savete.

Trenirajte kod kuće

Možda zvuči otrcano, ali ako vas trčanje u šest ujutro po kiši ne uzbuđuje, postoje efikasni načini da trenirate kod kuće bez obzira na prostor. Kalisteničke vežbe ili trening sa telesnom težinom, kako navodi lični trener i instruktor spina Džesi Porter je osnova svih drugih disciplina za izgradnju snage i ne zahtevaju nikakvu opremu i malo prostora.

- Stvari kao što su skakački čučnjevi, sklekovi i trbušnjaci odlični su načini da budete u toku, pa čak i da povećate nivo kondicije kada ne želite da idete u teretanu ili nemate opremu kod kuće. Oni pomažu u izgradnji mišića i snage i na kraju povećavaju izdržljivost mišića.

Obratite pažnju na zagrevanje

Uprkos dokumentovanim prednostima zagrevanja pre vežbanja, trkači imaju običaj da krenu sa svojim treningom bez ikakvog istezanja tetiva. Zagrevanje prenosi vitalnu krv zasićenu kiseonikom u vaše mišiće, i dok bi prosečno zagrevanje trebalo da traje oko 10 minuta, zimska verzija bi trebalo da bude produžena.

Kao što kaže trener izdržljivosti Tom Kags, preporučuju se dinamični pokreti kao što su iskoraci, razgibavanje tetiva i mobilizacija skočnog zgloba.

- Na hladnom vremenu, kapilari će duže ostati suženi, a sinovijalna tečnost, koja pomaže u smanjenju trenja u zglobovima, je opasnija. Dobro se zagrejte i bićete bolji - kaže Kegs.

Obucite se dobro

Obucite se slojevito da ostanete suvi, a ne zagrejani je preferirani pristup među onima koji su u fitnesu, što znači da ako vam postane previše vruće, uvek možete ukloniti slojeve; ako pokisnete, džaba sve. Počnite sa čvrstim sintetičkim osnovnim slojem da upije znoj sa tela.

- Vlažna tkanina do vaše kože će smanjiti toplotu vašeg tela i izazvati neželjenu hladnoću - kaže bivši olimpijski trkač Džef Galovej. Dodajte izolacioni sloj poput prsluka za trening ili laganog flis duksa ako planinarite i završite laganom najlonskom vetrovkom koja odbija vetar, kišu i sneg.

Napravite detaljan plan

Ako planirate svoje vežbe na otvorenom za sledeću nedelju, sa alternativama u zatvorenom ako vreme postane zaista neprijateljsko, mnogo je veća verovatnoća da ćete nastaviti sa svojom rutinom vežbanja u zimskim mesecima. Postoji mnogo aplikacija za tako nešto ako vam je potrebna pomoć da ostanete u toku sa svojim rasporedom. Možete čak i da idete potpuno analogno i zapišete svoj plan vežbanja u planer U svakom slučaju, drastično ćete povećati svoje šanse da se držite svojih planova za zimsko vežbanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 4 super vežbe za jačanje leđa: Oslobodite se napetosti i stresa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje