• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 treninga koji vam neće pomoći da smršate do leta: Personalni trener ruši zablude

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaka fizička aktivnost je odlična za organizam, ali ne i za gubitak viška kilograma, posebno ako nije praćena promenjenim režimom ishrane

  • 0
vezbanje vezbe fitness Foto: Shutterstock

Kad je reč o gubljenju viška kilograma, svaki nutricionista i svaki trener će vam reći isto - bitan je kalorijski deficit.

Vežbanje može da utiče na brzinu mršavljenja, jer doprinosi kalorijskom deficitu.

Personalni trener Dejvid Viner otkriva koje vrste treninga neće mnogo uticati u procesu mršavljenja, posebno ukoliko želite da izgubite veći broj kilograma do leta, piše "The Sun".

1. Joga

- Joga je fantastičan oblik vežbanja i korisna je kao deo vašeg fitnes režima, ali ako želite da smršate, ovo nije trening koji će vas dovesti do cilja - tvrdi Viner.

- Svaki vid fizičke aktivnosti će pomoći u sagorevanju kalorija, ali joga podrazumeva spore kontrolišuće pokrete i ritmičko disanje, što podstiče bolje držanje, pokretljivost i očuvanje zglobova. Iako bi ovakve vežbe trebalo da budu deo vaše fitnes rutine, one vam neće mnogo pomoći u topljenju masnih naslaga.

2. Krosfit

Zahvaljujući mešavini snage i kondicije, ovaj intenzivni oblik vežbanja je za kratko vreme osvojio svet. Ali, ukoliko ste potpuni početnik u vežbanju, krosfit može da bude previše intenzivan, što bi moglo da dovede do povreda i potom do odustajanja od vežbanja.

- Radije se odlučite za manje intenzivan trening, uz pažljivo izbalansiranu ishranu - savetuje trener.

3. Džogiranje

Trčanje je izvanredna vežba koja pomaže u sagorevanju kalorija, topljenju masti i održavanju kondicije. Ali, da biste sve to postigli, trebalo bi da napredujete u trčanju iz dana u dan, podseća personalni trener.

Trčanje, Džoging Foto: Nikola Tomić

- Ukoliko ste novi u fitnesu, radije se odlučite za hodanje nego za džogiranje - decidan je Viner.

- Cilj je da hodate što više u toku dana, jer ćete tako sagorevati kalorije, povećati nivo energije, topiti masti i poboljšati metabolizam.

Kombinujte brzine - najpre hodajte malo žustrijim tempom, a onda ubrzajte. Naizmenično smenjujte brzine kojima hodate za efikasnije rezultate.

4. Ciljane vežbe

Mnogi žele da izgube višak na kukovima, bokovima, stomaku ili butinama, pa rade vežbe za koje su čuli da “gađaju” baš te kritične delove. Istina je da će neke vežbe dodatno učvrstiti ili oblikovati mišiće na tim delovima tela, ali bez promenjenog režima ishrane nema mršavljenja.

- Ukoliko želite da smršate, fokusirajte se na izmenjen režim ishrane koji će vam odrediti nutricionista i, naravno, na kardio, a onda i na trening snage. Samo tako ćete izgubiti višak masnoće i onda imati priliku da radite na definiciji mišića - ističe personalni trener.

Salata, recept, ručak, zdrava hrana Foto:Shutterstock

5. Previše kardio vežbi

Biciklizam, trčanje ili plivanje će svakako sagoreti kalorije, ali ako preterate u ovim aktivnostima može se desiti da usporite napredak u mršavljenju.

- Previše kardio vežbi može da doprinese gubitku mišićne mase, što je štetno i za vaše zdravlje i za režim mršavljenja. Naime, gubitak mišićne mase može da uspori metabolizam, što zauzvrat otežava sagorevanje masnih naslaga - podseća trener.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kućni trening za ravan stomak: Vežbajte sa Larom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje