• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dijetetičarka otkriva kako jaja pomažu u tome da smršamo i koliko treba da ih unesemo

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Volite vi da ih konzumirate

  • 0
jaja, dijeta, ishrana Foto: Shutterstock/Chris Singshinsuk

Jasno je da su jaja zdrava i da ih treba imati u ishrani, ali ne treba preterivati, posebno sa žumancima i ako imate visok holesterol.

Bogata su proteinima, hranljiva su i imaju malo kalorija, što ih čini idealnim za mršavljenje i često se nalaze u jelovnicima za dijete. Ipak, prema dijetetičarki Keri Rukson, jaja bi trebalo da budu osnovni deo ishrane uopšte, ali prema njenom istraživanju trebalo bi da ih unosimo od sedam do 14 komada nedeljno.

U svom istraživanju „Jaja: zdrava ili rizična? Pregledom dokaza iz visokokvalitetnih studija o kokošijim jajima" objavljenim u naučnom časopisu "Nutrients", dr Keri je otkrila da su jaja odlična za kontrolu apetita, sastav tela i zdravo starenje.

- Umereni unos od sedam do 14 jaja nedeljno bio bi koristan za većinu ljudi kada je reč o uravnoteženoj ishrani, posebno zbog unosa vitamina, minerala i proteina, zaštitu vitalne mišićne mase i poboljšanje osećaja sitosti - rekla je ona, piše "Express".

Gorenavedene prednosti unošenja jaja posebno su važne za osobe starije od 50 godina, kada dolazi do gubitka mišića i telesnog tkiva.

Jaja dopunjuju nedostajuće esencijalne hranljive materije kao što su kalijum, kalcijum, gvožđe, jod, folna kiselina, vitamin D i vlakna.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mitovi i zablude o holesterolu: Da li stvarno postoji loš ili samo tako tvrde stručnjaci?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje