• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Imala je pet godina kada su roditelji primetili njeno lenjo oko: Krilo je tumor, ali joj je spaslo život

Vreme čitanja: oko 3 min.

Skeniranje je otkrilo najgore - devojčica je imala kancerogen tumor u mozgu, a on je bio uvrnut oko njenog optičkog nerva

  • 0

Saplitanje o igračke, sedenje blizu televizora, udaranje u vrata - bile su svakodnevne pojave za petogodišnju Džordžiju.

Lekar opšte prakse je njene navike pripisao njenom "lenjem oku", a roditeljima je rekao da nema razloga za brigu i da to može da se popravi.

Ali osam meseci kasnije, devojčica je bila na operacionom stolu - dok su hirurzi radili na uklanjanju kancerogenog tumora koji joj je vrebao iza oka i širio se na njen mozak.

Prošle su dve decenije od delikatne operacije, zbog koje je Džordžija ostala slepa na desno oko.

Sada školska nastavnica Džordžija, koja ponosno nosi ožiljke koji se protežu preko njene lobanje, vrata i grudi, koristi svoje iskustvo da bi pokušala da pomogne sledećoj generaciji.

Ona se nada da će pričanjem svoje priče pomoći drugim preživelima od raka da znaju da nisu sami.

Put do dijagnoze

Džordžija je tek krenula u vrtić kada su njeni roditelji primetili da nešto nije u redu sa njenim desnim okom, što je dovelo do toga da je bila prilično nespretna.

Porodični lekar opšte prakse je uverio da će se to rešiti kroz neko vreme. Međutim, kako su izbočine i modrice nastavljale da rastu, njeni roditelji su tražili drugo mišljenje.

Džordžija je provela osam meseci u lekarskim ordinacijama i van njih dok su pokušavali da shvate koji je uzrok njene nespretnosti. Konačno, nakon što su se skoro godinu dana borili sa medicinskim sistemom, Džordžija je dobila uput za magnetnu rezonancu.

Skeniranje je otkrilo najgore - devojčica je imala kancerogen tumor u mozgu, a on je bio uvrnut oko njenog optičkog nerva.

Devojčica je sutradan odvedena na hitnu operaciju. Hirurzi su joj pažljivo napravili rez iza uha i preko glave, kako bi uklonili što više mase.

Međutim, zbog njegove lokacije nisu bili u mogućnosti da sve to uklone, a da ne rizikuju ozbiljne povrede. Uprkos tome što je operacija bila uspešna, petogodišnjakinja je morala da se podvrgne hemioterapiju i to je trajalo osam meseci.

Uticaj na mentalno zdravlje

Za to vreme, Džordžija je očajnički želela da bude normalno dete.

- Samo sam želela da se vratim da se igram sa svojim prijateljima - kaže ona, dok se priseća straha od tročasovne vožnje do najbliže klinike za hemoterapiju.

Ona nema lepa sećanja na to mesto ni na tamošnja dešavanja. Gledajući unazad, zna da je to bilo neophodno, ali priznaje da je trauma od raka nikada nije napustila. Posle skoro godinu dana lečenja, devojčica je bila u remisiji, a na svakom rutinskom pregledu nije bilo naznaka da se rak vratio.

Za to vreme, ona se u školi borila se da pronađe prijatelje i poveže se sa nekim ko je razumeo kroz šta je prošla. Tada je shvatila je da ju je mentalni uticaj agresivne bolesti konačno sustigao.

U to vreme je pronašla Canteen, organizaciju koja pomaže mladim ljudima koji boluju od raka.

Džordžija je počela da traži pomoć kako bi otkrila svoja osećanja prema lečenju i naučila je kako da se fokusira na pozitivna sećanja koja su se desila tokom tog perioda. Povezala se i sa drugim ljudima koji su imali rak.

- Upoznala sam najneverovatnije ljude. Prijatelji smo već šest godina i idemo jedni drugima na rođendane i Božić - kaže ona.

Džordžija je oduševljena neverovatnom podrškom koju joj je Canteen pružila, piše "7NEWS".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje