• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta se dešava kad trenirate, ali se ne hranite dobro? Stručnjaci podrobno objašnjavaju

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veoma je važno uspostaviti balans i slušati svoje telo

  • 0
Bokserka, boks, vežbanje, žena Foto: Shutterstock

Opšte je poznato da je za dobar izgled potrebno biti fizički aktivan, ali i regulisati ishranu. Treba pronaći svoj balans i raditi ono što telu prija, a šta ako mi i pored toga ne vidimo rezultate?

Možete trčati 20 ili 30 kilometara nedeljno, ali se i dalje niste odrekli brze hrane. Ili pazite šta jedete tokom radnih dana, pa vikendom sve nadoknadite nezdravom hranom. Ideja da jedete sve i mislite da će vežbanjem da se sredi - je zabluda.

Možete izgledati mršavo, ali ne i zdravo

"Mršava masnoća" je nezvanični izraz koji se koristi na društvenim mrežama da opiše osobu koja izgleda vitko, ali ima visok procenat telesne masti, piše "CNN". Redovni posetilac teretane mogao bi da ima malo potkožnog masnog tkiva (masti ispod kože koju je lako uštipnuti). Ovaj sloj masti je manje primetan jer se obavija oko organa.

Visceralna masnoća je opasnija od spoljašnjeg sloja masti koji vidite, upozorio je doktor Kolin Keriker, fiziolog za vežbanje i vanredni profesor zdravlja i ljudskih performansi na Univerzitetu Haj Point u Severnoj Karolini. Nagomilavanje visceralne masti usled konzumiranja prerađene hrane sa visokim sadržajem šećera, soli i ugljenih hidrata može dovesti do iste vrste rizika kao i kod osoba sa gojaznošću.

Na primer, velike količine visceralne masti koje cirkulišu po telu mogu izazvati otvrdnjavanje arterija i njihovo sužavanje, što je bolest poznata kao ateroskleroza. Takođe, postoji povećan rizik od prerane smrti ako vežbate, ali zanemarite zdravu ishranu. U jednoj od najvećih studija za proučavanje efekata fizičke aktivnosti i kvaliteta ishrane, istraživači su otkrili da su oni koji su redovno vežbali, ali jeli sve što su želeli, izloženi većem riziku od smrtnosti u poređenju sa ljudima koji su vežbali i birali zdravu ishranu.

brza hrana Foto: Shutterstock

Zašto je praktično nemoguće preskočiti lošu ishranu?

Ako želite da smršate, ključ je da razvijete kalorijski deficit u kome sagorevate veći broj kalorija od onih koje unosite. Ali redovno konzumiranje visokokalorične masne hrane može ovo učiniti izazovom.

- Jedna ideja bi bila da provedete više vremena vežbajući ili se bavite intenzivnijim vežbama. Ali ovaj plan zapravo ne funkcioniše kada se trošite na isparenja, zato što su nezdrava hrana i slatka pića ispunjeni praznim kalorijama - kaže Grejs Deroća, registrovani dijetetičar i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku.

Prerađena hrana kao što su sokovi i slatkiši imaju malo ili nimalo hranljivih materija. Sa nedostatkom vitamina, proteina i vlakana koja će vas zasititi, biće teško razmišljati o vežbanju kada ste stalno gladni.

Uobičajene greške u vežbanju mogu pokvariti dobru stvar

U teretani, te prazne kalorije će otežati produktivan trening. Masna hrana bi u početku mogla dati privremeni podsticaj energije, ali ne bi bila dovoljna za održavanje treninga dugog ili visokog intenziteta, već ćete pre osetiti umor. Osim toga, prazne kalorije koje nisu sagorele biće skladištene kao mast. Da biste izgradili mišićnu masu, najbolje je da u svoju ishranu uključite hranu bogatu proteinima, kao što su piletina i losos.

Umerenost je ključna

Biti zdrav ne znači da se morate odreći svih namirnica u kojima uživate. Ljudi imaju tendenciju da demonizuju određenu hranu, a osećaj kao da ne možete da jedete šećer ili ugljene hidrate može stvoriti toksični odnos sa hranom.

- Umesto da se osećate krivim što ste sinoć jeli hranu za poneti ili što ste naručili desert, savet je da preoblikujete perspektivu. O hrani treba razmišljati kao o vrsti energije koju može da pruži. Ako ste danas uneli dovoljno vlakana, pogledajte gde ste dodali dodatne proteine, omega-3 ili zdrave ugljene hidrate - kaže Deroća.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Relaks-vežbe za istezanje leđa: Prijaće vam kao da ste bili na masaži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje