• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šetnja napolju ili hodanje na traci za trčanje? Šta je efikasnije i šta sagoreva više kalorija?

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako naizgled deluju slične aktivnosti - nisu

  • 0
Teretana vežbanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Hodanje može biti pristupačan način da ostanete u formi. Šetnja promoviše gubitak težine, poboljšava fleksibilnost, kardiovaskularno zdravlje i podiže raspoloženje.

E sad, nameće se pitanje - da li je hodanje napolju isto kao i hodanje na traci? Stručnjaci kažu "ne".

A šta je bolja opcija?

Benefiti hodanja napolju

Osim činjenice da je besplatno - nakon što ste kupili prave cipele za hodanje, naravno - postoje i drugi dodatni bonusi za odlazak napolje.

Hodanje napolju dolazi sa određenim preprekama koje čine da vaše telo radi teže, poput otpora vetra i guranja sopstvenog tela da se kreće napred, za razliku od motorizovane trake za trčanje koja će vas držati uz manje napora sa vaše strane.

Kada vaše telo mora da troši više energije, sagorevate više kalorija.

Kosi trotoari, stepenice i druge varijacije spoljašnjeg terena pomažu u jačanju stabilizirajućih mišića koji olakšavaju ravnotežu i snagu jezgra, što je od vitalnog značaja za vaše ukupno zdravlje kako starite.

Studije iz 2013. godine su zaključile da je šetnja u prirodi povezana sa manje stresa, manje anksioznosti i boljom memorijom od šetnje u urbanom području.

horoskop, zodijak, astrologija Foto: Unsplash/Takahiro Sakamoto

Sunce je najbolji izvor vitamina D - pa je šetnja napolju odličan način da povećate nivo ovog važnog vitamina. Ovaj vitamin je važan za održavanje kostiju jakim i zdravim, ali i utiče na druge aspekte vašeg zdravlja, poput raspoloženja.

Benefiti trake za trčanje

Teško je motivisati se da vežbate napolju ako je hladno, prevruće ili kišno. Traka za trčanje se može koristiti po kiši ili suncu, u bilo koje doba dana ili noći.

Mogućnost korišćenja trake za trčanje, kao što je obližnja teretana, dobra je alternativa da nastavite sa vežbanjem čak i kada vreme napolju nije optimalno.

Hodanje na traci za trčanje dolazi sa prednostima unapred programiranih vežbi, kao što su intervalni treninzi ili simulirane uzbrdice.

Traka za trčanje takođe ima digitalni ekran koji prikazuje vitalne znake poput otkucaja srca, sagorenih kalorija i prosečne brzine – povratne informacije koje vam mogu pomoći da poboljšate vašu sledeću šetnju.

Većina ljudi se na traci za trčanje fokusira na vreme, a ne na udaljenost, stoga često mogu ići bržim tempom zbog nedostatka prepreka.

fitnes, teretana, vežbanje, patike Foto: Freepik

Na primer, potreba da se zaustavite na uglovima, pa čak i otpor vetru može usporiti šetnju na otvorenom.

Slušanje muzike ili podkasta na otvorenom ponekad može biti opasno, ali u zatvorenom prostoru, relativno ste slobodni da slušate bilo šta, gledate TV ili čitate knjigu.

Pošto možete preciznije da kontrolišete brzinu i nagib na traci za trčanje, ovo može biti bolji oblik vežbanja ako se oporavljate od povrede ili imate drugih problema sa mobilnošću.

Na primer, ako se oporavljate od povrede kolena, možete se pobrinuti da držite nagib ravnim i da ne morate da brinete da ćete hodati uz ivičnjake ili se spotaknuti o šljunak.

Kako se vaša snaga poboljšava, možete dodati bržu brzinu, vreme i povećati nivo nagiba, prenosi "Verywellfit".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona.rs uplovila je u čaroban svet vazdušne joge: Nestvarne akrobacije dostupne su svima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje