• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srpski vegan izvadio krv i otkrio nešto neverovatno: Pitali smo doktora za komentar

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako odsustvo sastojaka mesa utiče na organizam vegana

  • 4
Vegan, laboratorijske analize Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Još od školskih dana svi smo učili da je piramida ishrane veoma važna i da direktno utiče na naše zdravlje. Svoje mesto u njoj imaju i namirnice životinjskog porekla, pa je tako jedan od saveta i redovan unos mesa, zarad izvora proteina neophodnih organizmu.

Šta se pak dešava sa veganima, koji ne konzumiraju meso niti bilo koje namirnice životinjskog porekla? Kako odsustvo sastojaka mesa utiče na njihov organizam?

Primer jednog vegana (50) iz Srbije ukazuje da i osobe koje godinama ne unose meso mogu da imaju uredne laboratorijske analize.

Muškarac koji ističe da ne unosi bilo kakve suplemente, osim povremeno vitamin B12, dobio je sasvim uredan nalaz, optimalne vrednosti parametara krvne slike, gvožđa, kao i holesterola.

vegan analize Foto: Privatna arhiva

Kako je to moguće i kako tip ishrane koji on primenjuje utiče na organizam, pitali smo dr Draganu Đukić, lekara opšte prakse.

- Veganska ishrana predstavlja veoma zdravu ishranu koja se bazira na upotrebi biljne hrane. Vegani koriste u ishrani voće, povrće, puno zeleniša, žitarice, mahunarke, semenke, orašaste plodove. Nova istraživanja pokazuju da vegani duže žive i ređe obolevaju od bolesti modernog doba, kao što su kardiovaskularne bolesti, raka, šećerne bolesti. U poređenju sa opštom populacijom imaju manje masnog tkiva, manju vrednost holesterola, manju šansu za pojavu šećerne bolesti i smanjen rizik od pojave bolesti krvnih sudova. Niži krvni pritisak i veća koncentracija antioksidanata (vitamina A, C, E) u krvi koje unose putem ishrane vegane štite od oboljenja srca i krvnih sudova - kaže naša sagovornica i napominje da to ne znači, ako pređemo na veganski način ishrane i izbacimo meso u potpunosti, da ćemo odmah biti zdraviji. Veoma je bitno da se ovaj način ishrane dobro izbalansira jer samo tako se ona smatra zdravom i ima pozitivan uticaj na zdravlje.

Prema rečima naše sagovornice, holesterol je supstanca koja se normalno nalazi u ćelijama i neophodna je organizmu da bi normalno funkcionisao i da bi se proizvodili hormoni i vitamin D, kao i u procesu varenja. Povišen nivo holesterola je obično stanje bez simptoma koje može da izazove niz zdravstvenih problema (povišen krvni pritisak, šlog, srčani udar, hronično oboljenje bubrega...). Deli se na dobar holesterol (HDL) i loš holesterol (LDL).

HDL uklanja višak holesterola i slojeve masnih naslaga u krvnim sudovima koje šalje u jetru, jetra ga izbacuje iz tela, što dovodi do smanjenog rizika za razvoj srčanih oboljenja i moždanog udara.4

- LDL holesterol je „loš“ holesterol i faktor je rizika za pojavu srčanih oboljenja. Ako ima previše LDL holesterola u krvi, on vremenom počinje da se nakuplja na zidovima krvnih sudova i stvara naslage koje se nazivaju „plakovi“. Nakupljanje plaka u krvnim sudovima dovodi do njihovog suženja, teže krv dolazi do srca i drugih organa što može izazvati srčani i moždani udar.

Na odnos „lošeg“ i „dobrog“ holesterola utiču godine života (što smo stariji, našem telu postaje teže da filtrira holesterol), genetika, gojaznost, šećerna bolest, pušenje (oštećuje krvne sudove i smanjuje dobar holesterol), nedovoljna fizička aktivnost - kaže dr Đukić i dodaje:

- Veganska ishrana, koja se smatra zdravom ishranom jer ne sadrži zasićene i trans masti (koji se nalaze u mesu i mlečnim proizvodima), pomaže u snižavanju holesterola. Zamena ovih namirnica biljnim izvorima može doprineti boljem zdravlju srca i mozga, kao i smanjenje rizika od razvoja od određenih hroničnih bolesti kao što je i šećerna bolest.

Veganstvo Foto: Shutterstock

Naša sagovornica napominje da je izazov kod veganske ishrane obezbeđivanje dovoljno proteina, vitamina i minerala koji su potrebni organizmu.

- Vitamini i minerali su takođe ključni za održavanje zdravlja. Kod veganske ishrane treba obratiti posebno pažnju na vitamine B12 i D, kao i minerale poput gvožđa, kalcijuma i cinka. Oni su često prisutni u životinjskim proizvodima, pa je potrebno pronaći biljne alternative ili razmotriti suplementaciju. Suplementacija može biti ključna za vegane,posebno kada se radi o vitaminu B12, koji je neophodan za nervni sistem i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Vitamin B12 se prirodno ne nalazi u biljnoj hrani pa je suplementacija (uzimanje putem tableta) često neophodna.

Zdrava, raznolika i pravilno izbalansirana veganska ishrana trebalo bi da bude odličan izvor energije i dobrog zdravlja - zaključuje dr Đukić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo hipnoterapiju i prenosimo vam utiske

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Mile

    29. januar 2024. | 18:06

    A ja sam negde od srednje škole vegetarijanac, ne pušim i ne pijem i trpeo sam žešće prozivke od svih redom decenijama, mladih i starih, obrazovanih i neobrazovanih zbog toga, što me nije mnogo pokolebalo. Da mi padne meteor na glavu rekli bi da je zato što ne jedem meso. Eto, ovaj je čak vegan, pa ispade da mu ništa ne fali.

    Podelite komentar

  • Duško

    29. januar 2024. | 18:46

    Pa i moja ishrana je uglavnom biljnog porekla (povrće i dosta jedem voće) ali stvarno. Jedino neuspevam da odolim jagnjetu na ražnju.

    Podelite komentar

  • Nile

    31. januar 2024. | 08:01

    Koliko se kotiraju ovakve propagande danas? Kakav je cenovnik, isplatili se?

    Podelite komentar