• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hodanje kao primer za mršavljenje: Saveti kako da dovedete svoju figuru u top formu pred leto

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potrebno vam je dobro raspoloženje i udobne patike

  • 0
šetnja, fizička aktivnost, aktivnost, patike Foto: Unsplash/Bruno Nascimento

Oduvek je među prvim preporukama kada je reč o mršavljenju - hodanje. Šetnja, iliti hodanje, dobar je način da ostanete u formi i ubrzate skidanje viška kilograma i jednostavan je oblik vežbanja koji će vam pomoći da dođete do željenog cilja.

Postoji mnogo načina kako možete da napravite plan hodanja koji će odgovarati vašim potrebama. Osim što pomaže u smanjenju obima vašeg struka, razna udruženja za srce preporučuju redovnu šetnju najmanje 150 minuta nedeljno, a najbolje da to bude brzo hodanje.

Povećaće se i kardiovaskularna kondicija ali i sagoreti kalorije. Međutim, nemojte očekivati gubitak težine preko noći - taj proces može potrajati nedeljama pre nego što uopšte primetite neke promene, a to sve zavisi od pojedinca i metabolizma, piše "Very well health".

Šta sve još donosi hodanje?

  • zdravije kosti i zglobovi
  • mišićna snaga
  • bolja ravnoteža i kondicija
  • izdržljivost
  • bolje raspoloženje
  • kvalitetniji san
  • smanjeni nivo stresa i anksioznosti
  • bolji rad creva
  • ojačan imuni sistem

Kao što napisasmo, postoje razni načini kako da uvrstite hodanje u svoju radnu naviku. Možete zadati sebi određeni broj koraka koje treba da pređete u toku jednog dana, recimo 8.000 koraka. Najlakše je da započnete na ravnom terenu, sporiji neki tempo i neka to bude najduže do 15 minuta. Posle ovog vremena postepeno povećavajte tempo hodanja.

Za početak je najbolje da hodate, recimo, 150 minuta u periodu od sedam dana, ali sve to zavisi od vašeg metabolizma i kondicije, jer je pitanje koliko možete da izdržite.

Kada budete osetili da ste spremni za jači izazov, polako povećavajte tempo i dužinu šetnje. Ukoliko šetate napolju, razmislite o povećanom nagibu. Idite ulicama za koje znate da su brdovite. Ne bi bilo loše i da od odeće nosite onu koja će pospešiti dodatno vaše znojenje. Time će proces gubljenja kilograma biti delotvorniji.

Napominjemo da je moguće da usled jače i redovne fizičke aktivnosti, osetite i bolji apetit i da budete gladniji. Zato je važno da konzumirate prave namirnice koje će vas brzo zasititi, ali ne i ugojiti.

Sve što vam je potrebno su volja za promenom, što je možda i najbitnije, dobro raspoloženje, udobna obuća, a po želji može biti i društvo. Ipak je u dvoje lepše.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena je smršala 83 kg za 18 meseci: Sad pomaže drugima da zauvek izgube višak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje