• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zdravo sa Ivanom: Pitali smo pedijatra koliko su opasne male boginje i ko je u riziku od velikog kašlja

I. A.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dr Saša Milićević odgovara na sva pitanja koja muče roditelje

  • 0

Nalazimo se u periodu kada kruže virusne i bakterijske infekcije među decom, a kako oni najviše vremena provode u kolektivima, tako  se i bolesti brzo šire. Iako su respiratorne infekcije potpuno očekivane u ovom trenutku, ono sto nas brine jesu slučajevi malih boginja i velikog kašlja.

Koliko je stanje alarmantno, koje su mere prevencije i kako jačati detetov imunitet, u emisiji Zdravo sa Ivanom, razgovarali smo sa pedijatrom dr Sašom Milićevićem.

- Nema razloga za paniku, ali moramo biti oprezni. Male boginje počinju kao bilo koja respiratorna infekcija, kao bilo koja druga infekcija organa za disanje. Kod deteta se obično primeti da je malaksalo, da je neraspoloženo, može da ima temperaturu a ne mora. Slabiji bude apetit, neće da spava, roditelji kažu nešto nije sav svoj. Nekada se desi da dete ima dijareju, da imaju proliv, jer kod njih svaka virusna bolest može da zahvati više organskih sistema. Tako da u samom tom početku, zapravo, ne može da bude siguran dok se ne pojavi sama ospa da li su pitanju male boginje - objasnio je dr Milićević.

Zdravo sa Ivanom, Pedijatar dr Saša Milićević Foto: Nikola Tomić

Šta se dešava kada neko oboli od malih boginja?

- To je virusna infekcija, samo ima tu karakteristiku da se manifestuje tom tipičnom ospom koja počinje obično iza ušiju, na licu pa se onda spušta dole, izgleda kao kada bi neko, recimo, čestkicom slikarskom umočenu u crvenu boju poprskao dete, a ono što se zapravo događa, pre svega virus uđe preko gornjih disajnih puteva. Tu se pojavi to zapaljenje zato im često curi nosić, vrlo često imaju bol u grlu i taj virus onda nastavlja da se širi i vrlo često uđe i u cirkulaciju i onda se širi po ostalim našim organskim sistemima - rekao je dr Milićević.

Za koga je opasan veliki kašalj

Veliki kašalj je opasan za bebe do drugog meseca života, navodi pedijatar i apeluje na roditelje da bi trebalo da se konsultuju sa svojim pedijatrom ako imaju neku nedoumicu.

Zdravo sa Ivanom, Pedijatar dr Saša Milićević Foto: Nikola Tomić

- Svašta kruži na internetu i važno je razgovarati sa svojim pedijatrom, onim kome vi verujete. Nema razloga da ne vakcinišete dete, osim ako ne postoje za to neki medicinski razlozi. Što se tiče velikog kašlja, on može biti opasan za bebe, zato je važno javiti se lekaru na vreme - kaže dr Milićević.

Jačanje imuniteta

Važno je raditi na podizanju imuniteta. Pedijatar pojašnjava da za dobar imunitet treba detetu davati dosta tečnosti, vitamina, zdrave hrane, izbalansirane obroke, ali ne zaboraviti ni to da je neophodan i dobar san i boravak na otvorenom.

Celu emisiju pogledajte u videu na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje