• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Sve što jeste i niste znali o carskom rezu:"Nije neophodno da se nakon prvog i sledeći porođaj završi carskim"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Sa doktorkom Vasiljević o svemu što brine trudnice i porodilje na ispraćaju aprila, Meseca carskog reza

  • 0
Dr Slavica Vasiljević Foto-kolaž: Ksenija Turnić, Shutterstock

Carski rez je operacija kojom se kroz rezove na trbušnom zidu i donjem delu materice na brz i bezbedan način vrši porođaj. Ipak, ovu vrstu hirurške intervencije prate mnoge predrasude. Čak se tvrdi da zbog pogrešnih uverenja i straha od prirodnog porođaja ponekad i same trudnice "traže" carski rez iako se odluka o ovoj intervenciji donosi na osnovu zdravstvenog stanja buduće mame i bebe.

Ipak, statistika kaže da je broj porođaja koji se završava operativnim putem sve veći. Carski rez može biti hitan i neplaniran ili u dogovoru sa lekarom koji vam vodi trudnoću, planiran.

Sa ginekologom, doktorkom Slavicom Vasiljević razgovarali smo detaljnije o znanom i neznanom kada je carski rez u pitanju.

Indikacije

Kako doktorka kaže, u samoj trudnoći neka stanja koja ginekolog otkrije tokom redovnih pregleda ukazaće na to da se porođaj mora izvršiti carskim rezom, a to su:

  • karlični položaj bebe - ukoliko se ovo stanje otkrije između 34. i 36. nedelje trudnoće, može se za nekoliko terapija regulisati sa nekoliko akupunkturnih tretmana;
  • blizanačka ili višestruka trudnoća;
  • ukoliko posteljica potpuno ili delimično prekriva grlić (ovo stanje se zove placenta previa);
  • u sličaju ozbiljnijih zdravstevnih problema trudnice, ponekad u slučaju HPV infekcije, herpesa, ginekolog će doneti odluku o zakazivanju carskog reza.

- Sva ova stanja se obično uočavaju tokom redovnih kontrola tokom vođenja trudnoće, pa nema puno mesta iznenađenjima i buduća mama ima vremena da se fizički i emotivno pripremi. Ona će, u dogovoru sa lekarom dogovoriti datum porođaja, vrstu anestezije i dobiće sve potrebne informacije o procesu oporavka - kaže naša sagovornica.

Ono što trudnice najviše brine jeste da li će neka njihova naizgled bezazlena stanja ukazati na nužnost carskog reza - poput velike dioptrije.

- Glaukom može biti razlog za carski rez, a sama velika dioptrija bez drugih dodatnih oftamoloških problema neće biti razlog za porođaj carskim. Ipak, kada su oftamoiloški problemi u pitanju, dobro je konsultovati i ginekologa i oftamologa jer je svaki slučaj individualan.

mama i beba porođaj koža na kožu Foto: Shutterstock

Kada su u pitanju totalno nepredviđene okolnosti - razne komplikacije mogu dovesti do odluke da se vaginalni porođaj nastavi carskim rezom, tada je bitna pribranost porodilje i poverenje u lekara koji su doneli takvu odluku.

- Ja mogu navoditi neke od situacija koje mogu navesti lekara da se na licu mesta odluči na carski rez, ali ne bih želela da uplašim trudnice jer i pored navođenja određenih rizičnih situacija tokom vaginalnog porođaja tu odluku uvek ostavljam odgovornom akušeru. Ono što je sigurno je da se odluka donosi u situacijama kada je procenjeno da su zdravlje (i život) majke i bebe ugroženi ukoliko se ne sprovede hitan carski rez koji, za razliku od planiranog, traje znatno kraće - govori doktorka Vasiljević.

Oporavak - dan po dan

Ono što sledi odmah nakon carskog reza, kada sve prođe kako treba je ne tako bezazlen oporavak.

- Očekivani boravak u bolnici je oko četitri dana, u zavisnosti od politike porodilišta, beba će ili biti sa vama ili će biti donošena na podoj. Terapiju protiv bolova dobijaćete intravenozno i bolovi će svakim danom biti sve manji. Tokom boravka u bolnici dobićete i instrukcije kako da postupate sa ranom. U bolnici će se rana redovno proveravati i previjati a konci će se, u zavisnosti od vašeg stanja skinuti do 10. dana od porođaja. Prva tri dana takođe je bitno da ne kvasite ranu tokom tuširanja - priča doktorka detaljno i nastavlja:

- Idealno bi bilo da 24 časa od operacije ustanete na noge i pokušate malo i da prošetate. Iako je bolno to će ubrzati zarastanje rane, i pomoći crevima da brže prorade. Dva meseca nakon intervencije ne podižite ništa teže od bebe. Prva uobičajena ginekološka kontrola nakon porođaja je mesec i po dana nakon porođaja (podrazumeva se da ako osećate tegobe v pregled kontrolu zakažete i ranije).

Ukoliko je carski rez dogovoren, savet lekara je da ne jedete i ne pijete ništa šest do osam časova pre dogovorenog termina porođaja. Neposredno pre operacije postaviće se kateter za pražnjenje bešike koji se nosi još dan-dva nakon operacije.

- U zavisnosti od vrste anestezije koju ćete dobiti, možete se uspavati i probuditi nakon operacije ili gledati porođaj i uzeti u ruke bebu odmah nakon porođaja. Prednost spinalne anaestezije je što odmah nakon porođaja možete videti bebu. Nakon što anestezija počne da deluje, lekar će vam napraviti rez na donjem delu trbuha- sam taj čin nećete gledati jer će donji deo tela biti zaklonjen paravanom. Sveukupno trajanje operacije je oko 15-20 minuta, nakon čega sledi ušivanje koje traje okvirno oko 30-40 minuta.

Oporavak nakon carsklog svakako traje duže nego što je to slučaj sa vaginalnim porođajem, jasna je doktorka, napominjući još jednom da bi bilo dobro da mama izbegava da nosi teške stvari (najteže što može poneti je beba). Ukoliko postoji mogućnost da u prvom period neko pomogne, to bi puno značilo.

Porođaj, dojenje Foto: Shutterstock

- Umerena šetnja će pomoći da rana lakše zaraste, ali na vežbe treba sačekati nekoliko meseci, sve ćete to dogovoriti sa vašim lekarom i naravno, pratiti sebe. Što se tiče intimnih odnosa, može se početi nakon mesec i po dana (uglavnom nakon prvog ginekološkog pregleda i konstatacije da je sve u redu) - naglašava doktorka.

Da li, kada se jednom žena porodi na carski, mora i svaki naredni put?

Nije neophodno da se nakon prvog carskog reza i sledeći porođaj završi carskim, to zavisi i od vremenske distance između dve trudnoće (idealno bi bilo da se sa sledećom trudnoćom sačeka oko dve godine).

- Naravno, treba uzeti u obzir i razloge zašto je urađen prvi carski - ukoliko je u pitanju određeno zdravstveno stanje ili rizična stanja tokom same trudnoće koje se mogu ponoviti i u narednoj, odluka će biti verovatno doneta da se intervencija ponovi. Tri puta se smatra bezbednim porođajem na carski rez, a uvek postoje izuzeci.

Kada je u pitanju idealan termin, doktorka nam sugeriše da on nastupa od 39. nedelje.

- Na osnovu procene lekara, faze razvoja ploda, zdravstvenog stanja mame, dakle, sve je individualno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ivana Veličkov, babica, porodila se dva puta kod kuće, ovo je njena priča

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje