• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je vaš spas nakon prazničnog prejedanja: Nutricionista Jovana Živić otkriva četiri ključna sastojka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Birajte zeleniš i hidrataciju!

  • 0
Jovana Živić Foto-kolaž: Mileta Mirčetić, Shutterstock

Prva i osnovna stvar kod detoksikacije je voda. Da nema boljeg čistača organizma od vode, uverava nas nutricionista Jovana Živić.

- Treba početi od konzumiranja vode i piti što više tečnosti, da bi se telo samo iščistilo. Voda ima efekat čišćenja i "kupi" sve što je loše. Kod detoksikacije je najvažnija stvar da imamo što više tečnosti, 60 odsto, a manji deo, onaj koji ostaje, namenjen je unosu čvrste hrane.

Jovana ističe da je bitan i način pripreme, hranu ne bi trebalo pržiti i pohovati, trebalo bi da se na vašem tanjiru nađe što više sirove hrane ili pečene na pek-papiru bez dodavanja masti.

Kada je izbor namirnica u pitanju, ona preporučuje zeleno povrće, zbog njegove uloge "čistača" organizma. Ono u sebi ima hlorofil, koji pomaže u čišćenju tako što vezuje teške metale i samim tim ih izbacuje iz organizma. Takođe, podržava cirkulaciju krvi i povećava nivo kiseonika u krvi, što je jedna od bitnijih stvari.

Dakle, birajte zeleniš - peršun, kelj, spanać, krastavac, ali i limun.

Ipak, nutricionista napominje ponovo način pripreme i sugeriše na izbegavanje i smanjivanje dodavanja šećera, kao i rafinisane hrane - nemojte se zasladiti nečin posle "zelenog ručka".

Ali to nije sve - za ljubitelje jutarnjeg, a i celodnevnog rituala, u ovom postprazničnom periodu trebalo bi smanjiti i kafu.

Budimo iskreni, svi smo malo preterali i opustili se, bilo da se inače pridržavamo određenog broja kalorija ili izbegavamo pojedine namirnice. Kada smo sa porodicom na okupu, teško da možemo da odbijemo ono što su spremile naše najmilije osobe. I jelo se količinski više, ali i učestalije tokom dana.

- Sada treba organizam da pustimo da se odmori, da ne grickamo stalno, da mu damo prostora da svari hranu da bi se telo iščistilo od hrane koja se nalazi u crevima. Pridržavanje satnice je preporučljivo. Dobra hrana je ona hrana koja ima antioksidante zato što oni pospešuju čuvanje organizma, a sama ideja detoksikacije je da iščisti telo od loših stvari i da da mu da neophodne vitamine i minerale.

Dodaje da treba unositi hranu koja ima vitamine A i C, kao i onu bogatu cinkom, selenom i hromom.

limunada, đumbir Foto: Shutterstock

- Tu mogu biti dobri đumbir i kurkuma, to su začini koji pospešuju čišćenje organizma, pogotovu ako je đumbir iskombinovan sa krastavcem i limunom, zato što stabilizuje pH vrednost organizma.

Još jedna jako bitna stvar je upravo ta alkalizacija tela - održavanje pH ravnoteže, koja se čuva tako što se jede što više limuna, koji je najbolji izvor vitamina C, ali on savršeno održava kiselo-baznu ravnotežu, koju nam je narušila jaka i masna hrana i puno kafe.

Znači, spas je u limunadi - sa dodatkom đumbira i nane, ali i čia semenki!

- Čija utiče na ubrzanje peristaltike creva i ubrzava crevnu mikrofloru - kaže Jovana.

- Ko se zasiti klasične limunade neka pravi sok od celera ili neka ga gricka, jer on savršeno skuplja i izbacuje toksine - zaključuje Jovana Živić naš razgovor.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tipovi dijabetesa, insulinska rezistencija i pravilna ishrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje