• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

9 znakova da vam fali kalcijum: Od grčeva do rahitisa i problema sa pritiskom

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neophodan je za mnoge stvari u organizmu

  • 0
noge, listovi, bol u nogama, bol u listovima, kalcijum, nedostatak kalcijuma Foto: Shutterstock/staras

Vitamini i minerali su nam preko potrebni u organizmu. Jedan od onih koji je neophodan jeste kalcijum.

Čak 99% kalcijuma se u telu skladišti u kostima, dok se ostatak distribuira u mišićima, krvi i drugim tkivima. Osim što pruža snagu i podršku kostima, on igra važnu ulogu u mnogim funkcijama poput kontrakcije mišića, prenosa nervnih impulsa, zgrušavanje krvi ali i efikasno funkcionisanje srca. Nažalost, njegov nedostatak je globalni problem, a neke objavljene procene sugerišu da otprilike polovina svetske populacije pati od nekog oblika nedostatka kalcijuma. Najčešće je to zbog neadekvatne ishrane, a onda su tu i starenje, nizak nivo vitamina D i hormonska ravnoteža.

Kako da znate da imate nizak nivo kalcijuma u telu?

1. Slabe kosti

Kada je manja kalcijuma u telu, kosti slabe, jer kalcijum kao što smo rekli učestvuje u izgradnji kostiju. Kada ga nema, može doći do rizika od osteoporoze, a u ekstremnim slučajevima dolazi do gubitka rasta i pogrbljenosti, piše "Emedi health".

Najbolje da unosite mlečne proizvode poput mleka, sira, jogurta, kefira koji su bogati prirodni izvori kalcijuma. Takođe, jedite spanać i kelj.

2. Slabi zubi

Osim za kosti, kalcijum je dobar i za kvalitetne zube, posebno kad se formiraju zubi kod dece, dok kod odraslih može dovesti do slabih zuba sklonih karijesu.

3. Bolovi i grčevi u mišićima

Neophodan je kalcijum za kontrakciju mišića i prenosa nervnih impulsa. Ako imate osećaj peckanja u nogama ili grčeve u mišićima, to je znak nedostatka kalcijuma. U težim slučajevima postane uobičajeno i trzanje lica.

4. Krvni pritisak

Pregled unosa i zdravlja kalcijuma objavljen 2019. godine dokumentovao je da se kod ljudi i životinja sa niskim unosom kalcijuma, krvni pritisak poboljšao posle dodavanja kalcijuma kako bi se dostigla preporučena dnevna doza.

5. Rahitis

Nutritivni rahitis se obično pripisuje nedostatku vitamina D, međutim, studija iz 2012. sprovedena na deci u Indiji je dokazala da se rahitis razvija kada postoji nizak unos kalcijuma zajedno sa graničnim nivoima vitamina D.

Bol u stomaku Foto: Shutterstock

6. Dismenoreja ili menstrualni grčevi

Dismenoreja je medicinski termin za menstrualne grčeve. Nizak nivo kalcijuma izaziva povećanje kontrakcije mišića materice, što dovodi do bolova i smanjenog protoka krvi u materici. Nedostatak kalcijuma je povezan sa većim grčevima, promenama u menstrualnom toku i predmenstrualnim sindromom (PMS).

7. Povećana podložnost infekciji

Povećana osetljivost na infekcije može ukazivati na nedostatak kalcijuma. Kalcijum je potreban za borbu protiv mnogih mikrobnih infekcija, a nedostatak kalcijuma dovodi do niskog imuniteta i čestih bolesti.

8. Sporo zarastanje rana

Kada dođe do povrede tkiva, dolazi do koagulacije krvi, što rezultira formiranjem fibrinske mreže. Kalcijum je neophodan za ovaj proces. Osim toga, kalcijum usmerava različite tipove ćelija na mesto povrede i usmerava proces oporavka tako da se povređeno tkivo popravi.

9. Poremećaji spavanja

Nedostatak kalcijuma je povezan sa poteškoćama u uspavljivanju i nerestorativnim snom, kao što je objavljeno 2014. u Journal of Sleep. Spavanje je izazvano proizvodnjom hormona spavanja melatonina. Ovaj hormon reguliše ciklus spavanja i buđenja. Do čvrstog sna se dolazi kada telo proizvodi melatonin, a njegov nedostatak dovodi do nesanice i drugih poremećaja spavanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da običnim češljanjem utvrdimo da li imamo manjak vitamina D u organizmu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje