
Jedna voćka, a bezbroj koristi: 5 razloga zašto bi svaki dan smokve trebalo da se nađu u vašem jelovniku
Smokve nisu samo ukusno letnje voće koje nas mami medeno-slatkim ukusom i sočnom teksturom - one su pravi mali rudnik hranljivih materija koje blagotvorno deluju na čitav organizam. Bilo da ih jedete sveže, sušene ili kao dodatak jelima, smokve su bogate vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima koji doprinose boljem varenju, jačanju imuniteta i očuvanju zdravlja srca.
Šta su smokve?
Smokve su plodovi fikus drveta, koje pripada porodici dudova. Imaju jedinstven, sladak ukus i mekanu teksturu, a pune su blago hrskavih, jestivih semenki. Sveže smokve su osetljive i kvarljive, zbog čega se često suše kako bi se sačuvale. Tako nastaju slatke i hranljive suve smokve koje se mogu uživati tokom cele godine.
Postoji nekoliko sorti smokava, koje se razlikuju po boji i teksturi. Njihova posebnost je mali pupoljčasti otvor na vrhu, nazvan ostiole, koji pomaže plodu da se razvije. Zbog prirodne slatkoće, pre pojave rafinisanih šećera, smokve su se često koristile kao zaslađivač.
Smokve podstiču zdravlje digestivnog sistema
Smokve se često preporučuju kao tradicionalni lek za razne zdravstvene probleme. Deluju kao prirodni laksativ zahvaljujući visokom sadržaju vlakana. Vlakna imaju i prebiotička svojstva, hraneći korisne bakterije u crevima i podstičući zdravu crevnu sredinu, što rezultira boljim varenjem.
Bogate su antioksidansima
Smokve, posebno zrele, bogate su zaštitnim biljnim jedinjenjima nazvanim polifenoli. Ova jedinjenja imaju antioksidativna svojstva, što znači da pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i tkiva oksidativnim procesima. Na taj način igraju ključnu ulogu u upravljanju oksidacijom.

Smokve mogu podržati zdrav krvni pritisak
Mnogi od nas unose previše natrijuma (soli). Veliki unos natrijuma može dovesti do nedostatka kalijuma, a ovaj disbalans može uzrokovati visok krvni pritisak. Ishrana bogata voćem i povrćem, uključujući sveže smokve, prirodno povećava nivo kalijuma i zato se preporučuje za kontrolu krvnog pritiska.
Studija na životinjama pokazala je da ekstrakt smokve može smanjiti krvni pritisak kako kod zdravih, tako i kod osoba sa hipertenzijom.
Smokve mogu podržati zdravlje kostiju
Smokve su dobar izvor minerala koji su važni za kosti, uključujući kalcijum, magnezijum i fosfor. Posebno su bogate kalcijumom, a neke studije ukazuju da sadrže i do 3,2 puta više kalcijuma nego neka druga voća.
Budući da su dobar izvor kalijuma, mogu pomoći u smanjenju gubitka kalcijuma putem urina, koji može biti izazvan ishranom bogatom soli. Ovo pomaže zadržavanju kalcijuma u kostima i može smanjiti rizik od osteoporoze.
Smokve mogu poboljšati kvalitet ishrane i pomoći u kontroli težine
Prirodno bogate dijetetskim vlaknima i prepune vitamina i minerala, smokve mogu biti korisne u obogaćivanju ishrane i samim tim pomoći u kontroli telesne težine. Hrana bogata vlaknima pruža osećaj sitosti i može smanjiti glad i želju za hranom, dok ključni nutrijenti podržavaju zdravlje krvi.

Da li su smokve sigurne za svakoga?
Ako ste alergični na polen breze, možda ćete imati unakrsnu reakciju sa nekim vrstama voća, uključujući smokve. Smokve takođe sadrže prirodni lateks, na koji su neki ljudi alergični.
Ako vam je savetovana dijeta sa niskim unosom oksalata, imajte na umu da smokve sadrže visok nivo oksalata. Takođe su bogate vitaminom K, pa ako koristite lekove za razređivanje krvi, treba da održavate konzistentan unos smokava i drugih namirnica bogatih vitaminom K.
(Ona.rs/BBC good food)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kako da pravilno i brzo očistite voće
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.