• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li pijete sok od kiselih krastavaca? Ako ne, daćemo vam 7 neverovatnih razlog da počnete

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prednosti pijenja ove slane tečnosti za koje sigurno niste znali

  • 0
Kiseli krastavčići Foto: Shutterstock

Uvek postoji neki novi "zdravi trik" koji se promoviše na društvenim mrežama, ali najnovija pomama za ispijanjem soka od kiselih krastavaca zapravo stvarno nudi mnogo ozbiljnih prednosti koje vaše telo može da iskoristi.

Video snimci koji objašnjavaju prednosti sirćetne i slane tečnosti od kiselih krastavaca se gomilaju na internetu, a trenutno je čak 19,9 miliona klipova na TikTok-u na kojima  ga ljudi širom sveta isprobavaju.

Sportski kanal "Train Effective Official" objavio je video da je sok od kiselih krastavaca važan dodatak ishrani mnogih sportista.

- Sok od kiselih krastavaca je prepun elektrolita, koji su neophodni za funkciju mišića i hidrataciju. Sportisti se mnogo znoje tokom takmičenja, tako da gube vitalne elektrolite zajedno sa svojim tečnostima i mogu da dehidriraju, što dovodi do grčeva u mišićima. Ako niste ljubitelj ukusa, pokušajte da ga razblažite sa vodom ili dodate malo meda i limuna - navodi se na njihovom zvaničnom TikTok kanalu.

@traineffectiveofficial Have you ever tried it? 🥒🥤 #picklejuice #recovery #soccertiktok #learnontiktok #cramps #electrolytes ♬ оригинальный звук - Jade Music

Ali postoje i druge prednosti za telo koje treba da znate o soku od kiselih krastavaca, kao i razloga zbog kojih bi trebalo više da ga pijete, kako prenosi  "Mirror".

Ublažava grčeve u mišićima

Sok od kiselog krastavca je iznenađujuće efikasan lek za bolove u mišićima. U stvari, nekada je bio toliko popularan posle treninga da je čuvena sportska firma za proizvodnju energetskih pića umalo proizvela sopstvenu mešavinu natopljenu kiselim krastavcima.

Promoviše dužu hidrataciju

Iako i obična voda radi svoj posao, piće koje je prepuno natrijuma i kalijuma je još bolje za održavanje vaše hidratacije, i brže i duže. Samo znojenjem se gube vitalni elektroliti kojih je sok od kiselih krastavaca prepun.

Visoko isplativ

Sok od kiselih krastavaca mogao bi da postane nova alternativa skupim sportskim napicima punim šećera. Uglavnom svako u frižideru ima teglu kiselih krastavaca i dostupnu tečnost, ali ako i nemate možete sami da je napravite tako što ćete kiseliti krastavce u sirćetu, belom luku i soli.

Prepuna je vitamina i antioksidanata

Sok od kiselih krastavaca može da se pohvali dobrom količinom antioksidanata i vitamina C i E, za koje se zna da jačaju funkciju vašeg imunološkog sistema, čime jačaju vaše ukupno zdravlje.

Može smanji gorušicu

Hrana poput šećera, žitarica, određenih mlečnih proizvoda, prerađena hrana, gazirana pića i druga zaslađena pića, obično imaju pH nivo od 4,6 ili niže, što može da izazove žgaravicu, zbog čega se ljudima koji imaju problem sa kiselinom savetuje da je izbegavaju. Neki tvrde da im visoko kiseli sok od kiselih krastavaca ublažava simptome.

Pomoć pri gubitku težine

Studije iz bionauke, biotehnologije i biohemije sugerišu da svakodnevna konzumacija sirćeta - glavnog sastojka soka od kiselih krastavaca - može da promoviše zdrav gubitak težine.

Pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi

Istraživanje objavljeno u Journal of Diabetes Research otkrilo je da ispijanje male porcije sirćeta pre obroka može da pomogne kod održavanja nivoa šećera u krvi nakon obroka, posebno kod onih sa dijabetesom tipa 2.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zimnica leti, što da ne! Da li biste probali ovaj sladoled?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje