• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanci otkrili revolucionaran test koji prevremeno otkriva recidiv raka dojke?

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Značajni napredak u medicini

  • 0
Svetski dan borbe protiv raka dojke Foto: Shutterstock

Superosetljivi testovi krvi mogli bi spasiti živote prevremenom identifikacijom da li će se rak dojke  vratiti i to godinama unapred, kažu naučnici.

Biopsija precizno ukazuje na DNK tumore u ćelijama koji su zaostali nakon tretmana, a konvencionalna naknadna skeniranja "propuštaju" ovo jer ih ima tako malo.

Naučnici kažu da je ovaj test i do 100 puta precizniji od trenutnih testova. U ispitivanju na 78 žena koje su se oporavljale od raka dojke, tačno je identifikovao sve one koje bi imale recidiv, oglasivši alarm do 41 mesec pre toga.

Nijedna od onih koje su bili negativne na testu nije imala recidiv.

Lekari se nadaju da će rano upozorenje obezbediti pacijentima sa rizikom da dobiju tretman potreban za uništavanje ćelija raka i sprečavanje ponovnog rasta tumora.

Stručnjaci kažu da su nalazi značajni jer se oko tri od deset žena lečenih od raka dojke moraju boriti drugi put, kada se obično ne mogu izlečiti.

Autor studije dr Isak Garsija-Murilas, sa Instituta za istraživanje raka u Londonu, rekao je: "Ultraosetljivi testovi krvi mogli bi da ponude bolji pristup za dugoročno praćenje pacijenata kod kojih postoji visok rizik od povratka raka".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitali smo ljude da li redovno idu na skrining preglede: "Ne znam ni šta je to"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje