• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pijenje kafe u pogrešno doba dana može da nas učini umornijim: Postoje 2 razloga za to

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jako je bitno da vodite računa o svom ritmu tela

  • 0
kafa Foto: Shutterstock

Veliki broj ljudi ujutru posegne za šoljom kafe koja ih "podigne" više nego bilo šta drugo. Međutim, savet je da se ne pije ovaj crni napitak na prazan želudac, a i pored toga postoje trenuci dana kada je takođe preporučljivo da se izbegava.

Prema rečima stručnjaka, ako popijemo ujutru kafu, već oko podneva nam padne koncentracija i ne možemo da izdržimo ostatak dana. Sve to zavisi od prirodnog ritma našeg tela.

- Telo proizvodi nešto što se zove adenozin, odnosno nešto što nas čini pospanim, ali proizvodi i kortizol, hormon stresa. Obe ove hemikalije utiču na to koliko nas dobro ili loše naša dnevna doza kofeina pogađa - kažu stručnjaci, piše "Express".

Druga grupa stručnjaka kaže da je "nivo adenozina ujutru nizak kada se probudimo, ali da se tokom dana povećava, što znači da ćemo do uveče kada krenemo da spavamo, biti umorni, dok je kortizol obrnut - ujutru je visok, pa vremenom opada".

Zato je logično objašnjenje da pijenje kafe ujutru posle buđenja nije najbolji način da održite unutrašnji sat vašeg tela na pravom putu jer se bori sa drugim hemikalijama u mozgu koje pokušavaju da učine različite stvari za vas.

kafa, jutro, šoljica kafe Foto: Unsplash

Kada onda treba popiti kafu?

Najbolje je da to bude oko sat vremena posle ustajanja i nikako pre. To će dati vašem nivou kortizola priliku da se opusti i omogućiće kofeinu da pravilno obavlja posao. Takođe, pre odlaska na spavanje najbolje je da popijete kafu šest sati ranije kako vam kofein ne bi remetio san.

- Uravnoteženost unosa kofeina sa prirodnim ritmom kortizola i adenozina u telu, može da poboljša efikasnost vaše jutarnje šolje kafe i tako izbegne poremećaj unutrašnjeg sata tela - kažu stručnjaci.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ako volite kafu i ne plašite se visine onda je kafa sa "pogledom" stvorena za vas

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje