• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Smršala je čak 136 kilograma, a onda dobila 30 otvorenih rana po telu: "Samo sam želela da preživim bol"

J. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Čak 30 otvorenih rana nastalo je kao kompilakacija lečenja dijalizom, koja je usledila nakon nepoznate bolesti zbog koje su njeni organi otkazali, uključujući bubrege

  • 0

Boriti se sa kilogramima većinu svog života nije lako, a kada jednom dobijete tu bitku, od presudnog značaja je da li će dobre navike opstati.

Leksi Rid je postala poznata kada je pre osam godina izgubila više od 136 kilograma. Međutim, dodala je oko 40 od prošle godine nakon što joj je dijagnostikovana kalcifilaksa. Retka bolest, potpuno joj je preokrenula život i navela je da se zapita koliko je zaista jaka.

Bolest je učinila da se Leksi oseća onako kako se osećala pre nego što je započela svoj put mršavljenja. Pre osam godina borila se sa kilogramima, a zbog toga i sa izazovima svakodnevnog života, a sada je bolest sprečava da živi normalno.

Kalcifilaksa je retka bolest koja uzrokuje taloženje kalcijuma u ​​krvnim sudovima masti i tkiva. Na Leksinom telu se to manifestuje na koži stomaka, ruku i butina, u vidu otvorenih rana.

Mesecima je bila nepokretna i u konstantno u bolovima, pa iako su ostali vidljivi tragovi na koži, bolest se polako smiruje.

Trideset otvorenih rana na koži

Čak 30 otvorenih rana nastalo je kao kompilakacija lečenja dijalizom, koja je usledila nakon nepoznate bolesti zbog koje su njeni organi otkazali, uključujući bubrege.

- To je bolest koja je toliko retka da su lekari morali da je prouče pre nego što su mogli da pokušaju da me leče. To je bolest zbog koje sam imala mrtvu nekrotičnu kožu koja je stvorila bolne rane od mojih butina do ramena i ostavila za sobom tvrde naslage kalcijuma koje bi se mogle ponovo otvoriti u budućnosti - napisala je Rid na "Instagramu" objašnjavajući svoj problem.

Posle ciklusa lečenja, hirurškog debridmana (proces uklanjanja mrtvog, devitaliziovanog ili kontaminiranog tkiva i stranog materijala iz rane), infuzija, transfuzija, gubitka kose i povećanja telesne težine, Rid je ušla u remisiju u martu 2023. Do tada su se sve njene rane zatvorile.

- Sećam se prošle godine kada nisam mogla da hodam, pitajući se da li ću ikada moći ponovo sama da uđem u teretanu. Sećam se da sam želela da mogu da pomerim svoje telo i samo pokušavam da preživim bol. Toliko se toga promenilo, ali nikada nisam odustala od pokušaja da se vratim brizi o svom zdravlju uprkos tome što se život dešava.

Rid ponovo redovno ide u teretanu. Olakšala je svoj put i fokusirala se uglavnom na kardio. U većini svojih objava od remisije, Leksi deli sa pratiocima svoju rutinu u teretani. Takođe je dokumentovala poteškoće sa kojima se suočavala pri izvođenju pokreta, uključujući podizanje nogu za potrebe nekih vežbi, ali je nastavila sa tim i na kraju je sve ponovo savladala nekoliko meseci kasnije.

Dok se borila sa kalcifilaksom mišići su joj znatno oslabili, posebno na jednoj nozi. To je izazvalo da ona stalno pada i da ima problem sa ravnotežom, a ukupno devet padova je ostavilo svoje posledice.

Nije se vratila na ono što je bila pre dijagnoze, ali živi život iz dana u dan i raduje se i najmanjem napretku, pre svega gubitku kilograma. Otkad je počela otvoreno da govori o svom stanju, njen nalog je prikupio više od milion pratilaca, koji su tu pre svega da joj daju podršku i informišu se o stanju.

Šta su to kalcifikcije?

Kalcifikacije su taloženja kalcijuma u krvnim sudovima ili u drugim mekim tkivima, pa otuda podela na vaskularne kalcifikacije (krvnih sudova) i vanskeletne kalcifikacije (mekih tkiva).

U hroničnoj bubrežnoj insuficijenciji kalcifikacije su redovna pojava. Sa povećanjem stepena bubrežne slabosti povećava se i izraženost kalcifikacija. U petom stepenu HBI, odnosno na dijalizi, manje ili više izražene kalcifikacije ima preko 90% pacijenata!

Simptomi i znakovi kalcifilaksije, sistemskog kalcificiranja arterija, uključuju sledeće:

  • Prisustvo velikih ljubičastih mrlja u obliku mreže na koži.
  • Formiranje dubokih, izuzetno bolnih kvržica koje ulceriraju i stvaraju otvorene rane prekrivene crno-smeđim krastama koje ne zarastaju. Ove kvržice se obično javljaju na područjima kože s visokim udelom masnog tkiva, poput stomaka i bedara, iako se mogu pojaviti bilo gde na telu.
  • Infekcije koje nastaju kao rezultat rana koje ne zarastaju i mogu imati ozbiljne posledice.

Precizan uzrok kalcifilaksije još uvek nije poznat, ali nedavna istraživanja su otkrila da većina ljudi s ovim stanjem ima određene abnormalnosti u faktorima koagulacije, odnosno zgrušavanja krvi. Zgrušavanje ili koagulacija krvi je proces stvaranja krvnog ugruška (koaguluma), kojim se zaustavlja krvarenje iz krvnih žila, a faktori koagulacije utiču na to kojom brzinom će se krv zgrušavati prilikom povreda koje su izazvale krvarenja, kako unutrašnja, tako i spoljašnja. Bilo koja vrsta abnormalnosti u faktorima zgrušavanja može povećati stvaranje malih krvnih ugrušaka u većoj meri nego u normalnim uslovima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Više nikada nećete držati dijetu: Nutricionista Ana Petrović o jedinom zdravom načinu za mršavljenje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje