• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čoveku amputirali polni organ zbog previše pića: Genitalije zahvatila gangrena, a evo kako je do ovoga došlo

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

The 65-year-old man had a "purulent, greenish and foul-smelling discharge" emanating from the urethra, and a gangrene-ridden foreskin, which had to be removed by doctors

  • 0
Penis, polni organ, mali penis, farmerke, muškarac, međunožje Foto: Pixabay

Usled gangrene koju je doživeo zbog prekomerne konzumacije alkohola, lekari su morali da amputiraju penis 65-godišnjem muškarcu, čiji je identitet ostao anonimam.

Prema pisanju studije objavljene u medicinskom radu, u Izveštaju o urološkim slučajevima, stariji muškarac otišao je u hitnu pomoć sa temperaturom od 39 stepeni Celzijusa i "znatnim" škripanjem u stidnoj kosti. Takođe je imao "obilne" količine "gnojnog, zelenkastog i smrdljivog iscedka koji je izlazio iz uretre i kože prepucija, skrotuma, digitalnog rektuma".

Lekari su ustanovili da pacijent ima uvećanu prostatu sa "višestrukim apscesima" i dali su mu transfuziju krvi, antibiotike i insulin. To je bio dodatak antibioticima koji su ovom muškarcu prepisani nakon što mu je postavljen transuretralni kateter nedelju dana pre odlaska u hitnu pomoć.

Međutim, već u narednoj poseti bolnici, muškarcu su hitno morali da amputiraju genitalije jer je tkivo na njegovom polnom organu postalo crno usled gangrene. To je rezultiralo "totalnom nekrozom penisa".

Urologija, Urolog, Urološki pregled Foto: Shutterstock

Lekari sada navode da zloupotreba alkohola može da izazove gangrenu i ozbiljno zadržavanje urina. Gangrena je ozbiljno stanje u kojem gubitak dotoka krvi uzrokuje odumiranje tkiva, a postoje tri glavna tipa - suva, mokra i gasna.

- Razvoj lokalizovane ishemijske gangrene na penisu je izuzetno retka pojava zbog obilnog snabdevanja krvlju organa i ima visok morbiditet i mortalitet zbog visokog rizika od sepse - naveli su lekari u izveštaju: - U ovom slučaju, prezentacija ishemijske gangrene penisa pripisana je kombinaciji faktora: Fornijerova gangrena koja je posledica traumatskog postavljanja transuretralnog katetera, nekontrolisani dijabetes melitus i periferna arterijska bolest. Urađena je totalna penektomija zbog nedostatka održivog tkiva za delimična penektomija ili rekonstrukcija.

Kako dalje piše, pacijent je opsežno savetovan u vezi sa hirurškim indikacijama, njegovim potencijalnim kratkoročnim i dugoročnim posledicama, kao i postavljanjem katetera za cistostomu. Takođe je naglašen psihološki uticaj zahvata. Pacijent je u potpunosti razumeo date informacije i pristao da hirurško lečenje“

Nakon muke ovog čoveka, tim je pozvao lekare da "strogo izbegavaju nasilnu uretralnu kateterizaciju", koja podrazumeva stavljanje fleksibilne cevi u bešiku za odvod urina, kada je umetanje "teško".

- Preporučuju se rane konsultacije sa urologom kako bi se smanjio rizik od teških komplikacija - dodali su.

(Ona.rs/Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dečiji urolog i hirurg dr Predrag Milić savetuje kako tretirati fimozu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje