Šta je dugina dijeta? Koje namirnice su dozvoljene i šta su njene prednosti
U ovo vreme praznika i obilja hrane, poželjno je unositi i preko potrebne namirnice, a to se pre svega odnosi na voće i povrće. Kada neko to pomene, ujedno misli i na duginu dijetu, način ishrane koji je zasnovan na bojama namirnica.
Koje su prednosti praktikovanja dugine dijete?
Jednostavno rečeno, jedenje "duge" podrazumeva svakodnevno jedenje voća i povrća različitih boja, piše "Health line". Iako je konzumiranje više voća i povrća uvek dobra ideja, fokusiranje na ishranu različitih boja povećaće vaš unos različitih hranljivih materija.
Skoro sve studije pokazuju koristi od redovnog jedenja šarenog voća i povrća bez ikakvih nedostataka. Dobijajući različite boje u ishrani, telu dajete niz vitamina, minerala i fitokemikalija koje će biti od koristi za vaše zdravlje.
Svaka boja predstavlja različite fitohemikalije i skup hranljivih sastojaka. Imajte na umu da kada su u pitanju vitamini i minerali, nivoi mogu varirati za svako povrće ili voće.
Crvena boja
Kada je reč o ovoj boji, dajemo vam primer koje su to namirnice koje biste trebalo da konzumirate.
- paradajz (pelat, sos)
- lubenica
- grejpfrut
Oni su bogati folnom kiselinom, kalijumom, vitaminom A i C, kao i vitaminom K1. Ujedno imaju antiinflamatorno i antioksidativno svojstvo. Može pomoći u problemima sa kožom uzrokovani suncem.
Narandžasta i žuta boja
- šargarepa
- batat
- žute paprike
- banane
- ananas
- mandarine
- bundeva
- kukuruz
Ove namirnice su pune vlakana ali i folne kiseline, kao i prethodna grupa boja. Uz to, imaju dovoljno kalijuma, vitamina A i C, a mogu imati benefite i u radu srca i podržava zdravlje očiju.
Zelena boja
- spanać
- kelj
- brokoli
- avokado
- špargla
- kupus
- prokelj
- zeleno bilje
Ova vrsta namirnica, posebno lisnato zeleno povrće, imaju pregršt vlakana, magnezijuma i folne kiseline, kalijuma i vitamina A. Mogu poboljšati rad srca.
Plava i ljubičasta boja
- borovnice
- kupine
- grožđe
- crveni/ljubičasti kupus
- patlidžan
- šljive
Dosta vlakana, mangana i kalijuma možete naći u ovim vrstama voća i povrća. Tu su i vitamini B6, C i K1, mogu smanjiti rizik od neuroloških poremećaja, poboljšavaju funkciju mozga i mogu smanjiti rizik od pojave dijabetesa 2.
Tamno crvena boja
- cvekla
Navedena je i posebna vrsta kruške, ali pošto je nema, ostaje samo cvekla. Ona je bogata vlaknima, manganom, magnezijumom, folnom kiselinom, kalijumom i vitaminom B6. Ima antiinflamatorno i antioksidativno svojstvo, može poboljšati rad srca kao i smanjiti rizik od krvnog pritiska.
Bela i braon boja
- karfiol
- beli luk
- praziluk
- crni luk
- pečurke
- rotkvica
- pastrnjak
- beli krompir
Sadrže gotovo sve što i prethodne grupe namirnica.
Dajemo vam i predlog jelovnika koji bi mogli da usvojite:
Doručak
Omlet sa spanaćem, pečurkama i narandžastim paprikama; smuti sa mangom i bananom; činija grčkog jogurta sa borovnicama, kivijem i jagodama; sendvič sa jajima i paradajzom, lisnatim zelenim povrćem i avokadom.
Ručak ili večera
Mešana salata sa zelenim kupusom, zelenom salatom, jabukom, šargarepom, crvenom paprikom, krastavcima i čeri paradajzom, uparena sa izvorom proteina (npr. pasulj, slanutak, piletina na žaru, losos); piletina sa pečenim batatom, keljom i belim lukom; domaća supa sa paradajzom, crnim i belim lukom, šargarepom, belim krompirom ili paštrnakom i keljom; salata od kozjeg sira sa kiselom cveklom, rukolom i avokadom; špagete sa paradajz sosom, pečurkama i tikvicama.
Grickalice
Jabuka sa puterom od kikirikija, kriške crvene paprike sa humusom, grožđe i sir, zeleni smuti ili sok; banana; borovnice i jogurt; brokoli i šargarepa; sušene kriške manga; celer i topljeni sir.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.