Šta je dugina dijeta? Koje namirnice su dozvoljene i šta su njene prednosti

B. P.
B. P.  
  • 0

U ovo vreme praznika i obilja hrane, poželjno je unositi i preko potrebne namirnice, a to se pre svega odnosi na voće i povrće. Kada neko to pomene, ujedno misli i na duginu dijetu, način ishrane koji je zasnovan na bojama namirnica.

Koje su prednosti praktikovanja dugine dijete?

Jednostavno rečeno, jedenje "duge" podrazumeva svakodnevno jedenje voća i povrća različitih boja, piše "Health line". Iako je konzumiranje više voća i povrća uvek dobra ideja, fokusiranje na ishranu različitih boja povećaće vaš unos različitih hranljivih materija.

Skoro sve studije pokazuju koristi od redovnog jedenja šarenog voća i povrća bez ikakvih nedostataka. Dobijajući različite boje u ishrani, telu dajete niz vitamina, minerala i fitokemikalija koje će biti od koristi za vaše zdravlje.

Svaka boja predstavlja različite fitohemikalije i skup hranljivih sastojaka. Imajte na umu da kada su u pitanju vitamini i minerali, nivoi mogu varirati za svako povrće ili voće.

Crvena boja

Kada je reč o ovoj boji, dajemo vam primer koje su to namirnice koje biste trebalo da konzumirate.

  • paradajz (pelat, sos)
  • lubenica
  • grejpfrut

Oni su bogati folnom kiselinom, kalijumom, vitaminom A i C, kao i vitaminom K1. Ujedno imaju antiinflamatorno i antioksidativno svojstvo. Može pomoći u problemima sa kožom uzrokovani suncem.

paradajz, čuvanje paradajza, frižider Foto: Shutterstock

Narandžasta i žuta boja

  • šargarepa
  • batat
  • žute paprike
  • banane
  • ananas
  • mandarine
  • bundeva
  • kukuruz

Ove namirnice su pune vlakana ali i folne kiseline, kao i prethodna grupa boja. Uz to, imaju dovoljno kalijuma, vitamina A i C, a mogu imati benefite i u radu srca i podržava zdravlje očiju.

Kalenić Pijaca Foto: Nikola Tomić

Zelena boja

  • spanać
  • kelj
  • brokoli
  • avokado
  • špargla
  • kupus
  • prokelj
  • zeleno bilje

Ova vrsta namirnica, posebno lisnato zeleno povrće, imaju pregršt vlakana, magnezijuma i folne kiseline, kalijuma i vitamina A. Mogu poboljšati rad srca.

avokado Foto: Shutterstock

Plava i ljubičasta boja

  • borovnice
  • kupine
  • grožđe
  • crveni/ljubičasti kupus
  • patlidžan
  • šljive

Dosta vlakana, mangana i kalijuma možete naći u ovim vrstama voća i povrća. Tu su i vitamini B6, C i K1, mogu smanjiti rizik od neuroloških poremećaja, poboljšavaju funkciju mozga i mogu smanjiti rizik od pojave dijabetesa 2.

šljive, voće, devojka, činija, činija sa voćem, činija sa šljivama Foto: Shutterstock

Tamno crvena boja

  • cvekla

Navedena je i posebna vrsta kruške, ali pošto je nema, ostaje samo cvekla. Ona je bogata vlaknima, manganom, magnezijumom, folnom kiselinom, kalijumom i vitaminom B6. Ima antiinflamatorno i antioksidativno svojstvo, može poboljšati rad srca kao i smanjiti rizik od krvnog pritiska.

Cvekla, zimnica Foto:Shutterstock

Bela i braon boja

  • karfiol
  • beli luk
  • praziluk
  • crni luk
  • pečurke
  • rotkvica
  • pastrnjak
  • beli krompir

Sadrže gotovo sve što i prethodne grupe namirnica.

pečurke, pranje pečuraka, kuhinja Foto: Shutterstock/Jelena Zelen

Dajemo vam i predlog jelovnika koji bi mogli da usvojite:

Doručak

Omlet sa spanaćem, pečurkama i narandžastim paprikama; smuti sa mangom i bananom; činija grčkog jogurta sa borovnicama, kivijem i jagodama; sendvič sa jajima i paradajzom, lisnatim zelenim povrćem i avokadom.

Ručak ili večera

Mešana salata sa zelenim kupusom, zelenom salatom, jabukom, šargarepom, crvenom paprikom, krastavcima i čeri paradajzom, uparena sa izvorom proteina (npr. pasulj, slanutak, piletina na žaru, losos); piletina sa pečenim batatom, keljom i belim lukom; domaća supa sa paradajzom, crnim i belim lukom, šargarepom, belim krompirom ili paštrnakom i keljom; salata od kozjeg sira sa kiselom cveklom, rukolom i avokadom; špagete sa paradajz sosom, pečurkama i tikvicama.

Grickalice

Jabuka sa puterom od kikirikija, kriške crvene paprike sa humusom, grožđe i sir, zeleni smuti ili sok; banana; borovnice i jogurt; brokoli i šargarepa; sušene kriške manga; celer i topljeni sir.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje