• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Insulinska rezistencija i vežbanje: Koji trening daje najbolje rezultate?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Najveći procenat insulinskih receptora nalazi se na mišićima. Zbog toga je fizička aktivnost važna u rešavanju stanja insulinske rezistencije - kaže za Ona.rs fitnes instruktor Nikola Krgić

  • 0
Devojka, vežbe, fitnes, teretana Foto: Shutterstock

Na insulinsku rezistenciju, problem koji poslednjih godina muči sve više ljudi, najveći uticaj imaju spoljašnji faktori kao što su fizička neaktivnost, dostupnost prerađene hrane i unosa šećera u svim oblicima.

- Kad nema razgradnje glukoze u krvi, javlja se povišen insulin, a onda i povišen šećer u krvi - kaže za portal Ona.rs Nikola Krgić, fitnes instruktor.

- Konstantno izazivanje skoka insulina u krvi hranom, najčešće prostim šećerima, u jednom trenutku dovešće do insulinske rezistencije. Takođe, postoje i faktori kao što su stres i gojaznost, a kod žena i problem policističnih jajnika koji i te kako utiče na ovaj problem.

Fizička aktivnost kao terapija u prevenciji insulinske rezistencije je sigurno jedno od najboljih rešenja. Naš sagovornik ističe da jednokratna fizička aktivnost povećava osetljivost insulinskih receptora za 37 odsto. Ali, upozorava, ovi efekti su kratkotrajni; zato se fizička aktivnost mora primenjivati u dužem vremenskom periodu da bi se postigli terapijski rezultati.

- Insulinska rezistencija se najčešće povezuje sa gojaznošću, što jeste jedan od faktora. Primera radi, ako imate višak viscelarnih masti koje oblažu unutrašnje organe, veća je šansa i za dobijanje insulinske rezistencije - kaže Krgić i dodaje:

- Najveći procenat insulinskih receptora nalazi se na mišićima. Zbog toga je fizička aktivnost važna u rešavanju stanja insulinske rezistencije. Svi tipovi treninga mogu ostvariti značajan uticaj, bilo da odaberete popularni „kardio”, trening snage ili trening visokog intenziteta; svi oni će imati benefite ako su pravilno dozirani.

Krgić savetuje da bi na nedeljnom nivou minimalno trebalo vežbati 150 minuta. Osobe sa insulinskom rezistencijom trebalo bi da vežbaju svakog dana od 30 do 60 minuta.

foto Pixabay foto Pixabay

- Kada je u pitanju ishrana, trebalo bi imati plan koji uključuje sva tri makronutrijenta - proteine, masti i ugljene hidrate. Ne treba izbacivati nijedan makronutrijent, ali treba birati kvalitetne namirnice, izbegavati prerađene proizvode, šećere i masnu začinjenu hranu, odnosno hranu koja je nutritivno siromašna - podseća Krgić.

Takođe, u rešavanje stanja insulinske rezistencije često se uključuje i medikamentna terapija koju bi trebalo koristiti paralelno sa promenom životnog stila u vidu redovnog vežbanja i izmenjenog režima ishrane.

Instagram nalog Nikole Krgića možete da pratite OVDE

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje