• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kivi je prava riznica zdravlja: Voće koje snižava holesterol, jača kosti i imunitet

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odli­čan je izvor ka­li­ju­ma, vla­ka­na, vi­ta­mi­na A i E, zbog če­ga ima mno­štvo zdra­v­stve­nih pred­nos­ti

  • 1
Kivi, voće

Foto:Pixabay

Mno­gi ljudi ne zna­ju da je ki­vi jed­na od na­j­zdra­vi­jih na­mi­r­ni­ca. Pre­pun je an­tio­k­si­da­na­sa i sa­dr­ži vi­še vi­ta­mi­na C ne­go po­mo­ran­dže i dru­gi ci­tru­si.

Odli­čan je izvor ka­li­ju­ma, vla­ka­na, vi­ta­mi­na A i E, zbog če­ga ima mno­štvo zdra­v­stve­nih pred­nos­ti. Činjenica je da prema količini prirodnih vlakana kivi iza sebe ostavlja jabuku, a u kategoriji voća bogatog kalijumom kivi prestiže čak i bananu.

Konzumiranjem samo dva kivija na dan u toku njegove sezone, čuvate svoje zdravlje jer on pomaže u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova, a ostale zdravstevene prednosti kivija pročitajte u nastavku teksta:

1. Re­gu­li­še kr­v­ni pritisak

Ki­vi je bo­gat izvor ele­k­tro­li­ta ka­li­ju­ma, ko­ji igra va­žnu ulo­gu u odr­ža­va­nju do­vo­lj­ne ko­li­či­ne te­č­nos­ti u te­lu. Takođe, reguliše rad srca i krvni pritisak i su­pro­t­sta­vlja se ne­ga­ti­v­nim uči­n­ci­ma na­tri­ju­ma.

2. Sni­ža­va holesterol

Vla­k­na u ki­vi­ju mo­gu sma­nji­ti ni­vo lo­šeg ho­le­ste­ro­la. Ka­ko sma­nju­je ni­vo ho­le­ste­ro­la, ta­ko sma­nju­je i ri­zik od nastan­ka sr­ča­nih bo­le­sti i sr­ča­nog uda­ra. Pra­vi­lan unos ka­li­ju­ma je klju­čan za zdra­vo sr­ce, a ki­vi je je­dan od najboljih izvo­ra.

Holesterol

Foto: Shutterstock

3. Jača imunitet

Velika količina folne kiseline, pored vitamina C, jača odbrambeni sistem organizma. Povećavaju stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitela, koja nas štite od virusnih oboljenja.

4. Pomaže kod zatvora

Kivi sadrži dosta vlakana koja sprečavaju nastanak zatvora, te se preporučuje kao namirnica za zdrav doručak. Može se kombinovati sa drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl.

Kivi, voće

Foto:Pixabay

5. Jača kosti

Minerali koji su prisutni u kiviju, na primet magnezijum i kalijum, jačaju kosti, zube i nokte. Ovi minerali pomažu kod zarastanja kostiju usled preloma, a takođe poboljšavaju funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema.

6. Ublažava nervozu i uznemirenost

Takođe, idealan je i u borbi protiv stresa. Kivi sadrži vlakna koja sprečavaju nastanak zatvora i veoma je dobar za varenje, prevenira gastritis i pomaže kod gasova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Pavke🙏🙏🙏

    13. mart 2022. | 08:12

    Limun je za to izmislio svet !!! Ako čovek želi da smrsa !!! Samo ne sme da se preteruje

    Podelite komentar