• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta je bitnije - trening ili ishrana? Stručnjak otkriva 3 pravila za fit izgled

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

- Mišići su “fabrika za trošenje kalorija” - kaže za Ona.rs fitnes instruktor Nikola Krgić

  • 0
Plank, vežbe, trening, fitnes Foto: pexels.com

Sigurno ste čuli da se ravan stomak “pravi” u kuhinji i da nijedan trening ne može da eliminiše posledice loše ishrane. Obe ove fraze su, kako za Ona.rs kaže fitnes instruktor Nikola Krgić, donekle tačne.

- Ako vam je cilj da smršate, morate biti u kalorijskom deficitu, a to možete postići smanjenim unosom hrane ili povećavanjem fizičke aktivnosti - navodi Krgić i dodaje da u praksi najbolje rezultate donosi kombinacija ove dve stvari.

Mnogi će reći da je lakše upravljati kalorijama kroz neki vid dijete, odnosno izbalansirane ishrane nego kroz trošenje kalorija na treningu.

Fitnes hrana Foto: Shutterstock

- Jednostavan način za upravljanje kalorijama bez brojanja je fokusiranje na unos minimalno obrađene hrane bogate proteinima, vlaknima i zdravim mastima - podseća Krgić.

Ali, iako je ishrana primarna u stvaranju vitke linije, ni trening ne bi trebalo zanemariti, jer fizička aktivnost ima višestruke benefite ne samo kad je u pitanju figura, već pre svega kad je reč o zdravlju.

- Trening snage pomoći će vam da stvorite mišićnu masu, a kada imate veći procenat mišića, jednostavno imate "fabriku za potrošnju kalorija". Aerobne aktivnosti poput hodanja, trčanja ili vožnje bicikla su od izuzetnog značaja za zdravlje kardiovaskularnog sistema - podseća Krgić.

Zanimljivo je, ističe naš sagovornik, da kada treningom stvorite bazu i budete konstantni, to dozvoljava da i ishrana bude fleksibilnija.

- Da biste unapredili celokupno zdravlje, kombinujte minimalno obrađene namirnice, izbegavajte šećer i uvedite fizičku aktivnost tri i više puta nedeljno; budite uporni i rezultata će sigurno biti. Ako samo budete na dijeti, i tad ćete dobiti rezultate, ali oni će biti kratkoročni - zaključuje Krgić.

Instagram nalog Nikole Krgića možete da pratite OVDE

Video: Naučite kako da radite pravilan izdržaj

(Ona.rs).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje