• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Hoćete trening, a nećete teretanu: Rešenje postoji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Put ka izvajanom telu i dobroj kondiciji ne vodi samo kroz teretanu. Treneri otkrivaju kako

  • 0
Treniranje, fitnes, vežbanje

Foto: pixabay.com

Pekara, fast food, kladionica i teretana. Svaki kraj u gradu ima jednu svoju. Broj teretana, fitnes i velnes centara i fitnes studija se uvećava za oko sedam odsto godišnje u poslednjih nekoliko godina. Ipak, kao što ne vole svi da jedu u pekari, tako ne vole svi da idu u teretane.

Postavlja se pitanje, gde i kako vežbati pod stručnim nadzorom? Pitali smo iskusne trenere kako da se reši ovaj problem. Oni su izdvojili pet koraka koje morate ispoštovati.

Dijagnostika - Kao i kod lekara ili mehaničara

- Jako je važno da svaka osoba poznaje sopstvene slabosti i „slabe tačke“. To ne znači da se pogledate u ogledalu i zaključite šta biste na sebi promenili. Takođe, mišljenje prijatelja i dragih osoba takođe nije relevantno. Ako želite da imate zategnute noge ili izdefinisan stomak, to ne znači da samo na tome treba da radite. U svakome od nas se krije mnogo različitih energetskih sposobnosti, odnosa između različitih mišićnih grupa po nekoliko različitih aspekata i motoričkih sposobnosti. Svi oni zajedno doprinose tome da li se osećamo dobro ili loše, da li nas nešto boli ili ne, odnosno kako izgledamo. Oni se ne mogu izmeriti odokativno ili putem kućne vage – za to se koriste posebne metode ili aparati -objašnjava nam Aleksandar Stanković, doktorand sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i koosnivač MyFitWorld Aplikacije.

Kao i Aleksandar i Branko Desančić, trener koji već više od 10 godina radi u Dubaiju i u Srbiji, ističe da uvek prvo treba ispitati sve sposobnosti klijenta, pa tek nakon toga krenuti sa radom:

-To je kao i kod mehaničara ili lekara, ne može se započeti sa rešavanjem problema, a da se ne utvrdi odakle problem potiče. Slično je i sa ljudskim telom u pogledu fizičke aktivnosti. Uvek, naravno, pitam klijente šta žele da postignu i šta im je cilj, ali onda ih detaljno istestiram kako bih utvrdio na čemu zaista treba da radimo dok radimo na ostvarenju njihovih ciljeva. Bolji fizički izgled i sposobnosti se ispolje vrlo brzo, ako je sve što se dešavan unutar tela kako treba.“

Nažalost ne postoji mnogo mesta na kojima se može uraditi pouzdana dijagnostika u Srbiji i regionu.

- Postoje različite tehnike i metode koje se koriste za ove potrebe. Pouzdanu aparaturu ima nekoliko institucija u Srbiji, ali postoje i alternativne metode, koje i ja često koristim u radu, kako bih proverio sposobnosti svojih klijenata. Sve se može uraditi i onlajn putem, ako neko zna svoj posao kako treba i ako ima iskustva u testiranju. Ova testiranja se rade danas u pojedinim trenažnim ili nekada medicinskim centrima, a svaki dobar trener bi trebalo da zna gde to može da se uradi, ako već to on sam ne radi - dodaje Aleksandar.

Individualizacija

Iako često čujemo termine poput "personalni" ili "individualni" trener, mnogi zapravo ne znaju šta taj pojam znači u praksi.

- Ja ne radim na drugi način osim individualno. Čak i kada sam radio kao savetnik za neke sportske ekipe, uvek smo za svakog sportistu određivali šta treba da radi sam, a šta sa ostatkom tima. Individualni program vežbanja predstavlja proces u kojem se primena trenažnih metoda i vežbi u potpunosti prilagođava pojedincu i njegovim trenutnim sposobnostima. To ne znači samo pojaviti se u teretani sa trenerom i uraditi trening. Trener mora da ima jasan višenedeljni ili višemesečni plan za vas i vaš napredak, da redovno sa vama komunicira, da tačno proceni koliko i kada može da vas optereti putem treninga, da vas periodično i redovno testira i na kraju – da zna kako da vas motiviše i kakve instrukcije da vam da kako biste tačno razumeli šta od vas traži. To je izuzetno zahtevan i kompeleksan posao, koji se nažalost često olako shvata - ističe trener Branko.

Vežbe

Pexels/Polina Tankilevitch

Sa njim se slaže i Aleksandar:

- Srećom, danas postoji sve više različitih metoda i modela rada, koji omogućavaju individualan pristup svakom vežbaču. Na primer, pre 10 godina je bilo nezamislivo da se trenira onlajn ili kroz takozvane vođene treninge, ali danas taj oblik rada preuzima primat u odnosu na rad uživo. Danas imate trenere koji rade uspešno sa preko više od klijenata mesečno, a pritom – svi imaju posebne programe po kojima vežbaju i ostvaruju odlične rezultate. Tu su takođe danas i programi i aplikacije koje koriste osnove veštačke inteligencije. Školovani i iskusni pojedinci posvete nekoliko godina pravljenju specifičnih sistema koji putem odgovora na pitanja ili skeniranja vašeg tela, mogu doneti prave odluke umesto vas – kakav je trening za vas najbolji. Upravo na jednom takvom sistemu smo i mi radili prethodnih godina. Jedini pravi način da se vežba efikasno i bez ikakvih rizika po zdravlje je putem individualnog pristupa, a to danas možemo uraditi ili uživo ili korišćenjem modernih tehnologija koje su pod kontrolom stručnjaka - ističe.

Kardio i vežbe snage – mora li baš sve?

Upitali smo trenere kako doći do željene forme i izgleda što pre – postoji li neka prečica?

- Naravno (smeh). Evo možemo i mi vežbati umesto vas. Šalim se malo, naravno. Jedina prečica je da vežbate efikasno, da vežbate po planu i sa ciljem. Moraću opet da se poslužim poređenjem. Ako želite da podignete kredit, uvek ćete naći finansijskog stručnjaka. Ako želite da potpišete ugovor o saradnji ili kupoprodaji, taj ugovor će vam napraviti pravnik. Tako je i u našoj struci, ako želite da vežbate na ispravan način, bez rizika od povreda i da brzo dođete do rezultata – onda morate potražiti pomoć školovanog trenera - ističe Branko Desančić, sada već mnogo ozbiljniji dok govori.

A kada smo ga pitali da li mora uvek kardio da se radi, nastavio je u istom tonu:

- Potrošio sam sate i sate objašnjavajući klijentima. Zašto vam je tako bitno kako ćemo doći do rešenja? Ako vi nešto želite i došli ste kod mene, tu sam da to uradim na najbrži i najbezbedniji način sa vama. Da li je to putem kardia ili putem vežbi snage, ostavite to na meni, vi se fokusirajte da sve uradite kako treba. Ako lekar kaže da mora neka terapija, onda ona mora da se primeni. Naravno, nikada ne primoravam svoje klijente ni na šta, uvek objasnim zašto i šta se radi. Međutim, nekada je potrebno malo zasukati rukave i pomučiti se, ne može se doći do savršenog izleda tek tako - ponovo kroz poređenje ističe Branko.

Aleksandar je bio nešto umereniji u svom odgovoru:

- Svesni smo i mi, treneri, da postoje ljudi kojima određeni oblik vežbanja ne prija. Međutim, nekada je nemoguće doći do određenih rezultata bez, kako ste sami definisali malopre, „kardio treninga“ ili „vežbi snage“. Postoje različite vrste kardio treninga, kao i treninga snage, a ukoliko vam neki oblik vežbanja koji je predložio trener ne odgovara, recite mu i nađite zajedničko rešenje. Ono što bih ja istakao ovom prilikom, da je mnogo važno da se jasno odredi broj ponavljanja, broj serija, trenažno opterećenje, kao i tip i karakter pauza između vežbi. Modeliranjem ovih parametara, prave se različite adaptacije tela i postižu željeni rezultati. To mogu raditi samo školovani treneri. Meni, kao i mom kolegi Branku je jako važno da osoba vežba, bilo da je to u kući, bilo napolju, bilo u teretani. Ako neko ima želju i motiv, naći ćemo pravi način i rešenje da trening bude efikasan.

Tehnika izvođenja vežbi - Nemojte da vas mrzi

Kada trener napravi za vas trening na osnovu vaših rezultata sa testiranja i na osnovu vaših želja, dolazi se do onog dela koji mnogima teško pada – kako naučiti pravilnu tehniku izvođenja vežbi.

- Ja u radu koristim i video i demonstraciju uživo, nevezano za način na koji radim sa klijentom. Mislim da je jako važno da svaka osoba ima zauvek sačuvan svaki trening, odnosno da ima uvek dostupan snimak svake vežbe. Kako bih ovo omogućio sebi ali i svojim klijentima, pre nekoliko godina sam započeo sa radom na aplikaciji MyFitWorld, koju danas koristi hiljade vežbača i trenera kako bi razmenjivali treninge. Pa tako, čak i ako uživo sa klijentom u fitnes centru prođem kroz edukaciju o pravilnom izvođenju vežbe, uvek se potrudim da mu dostavim i video snimke i opise treninga i vežbi. Sa onlajn klijentima je potpuno jasno kako se radi - ističe Aleksandar Stanković, koji se danas sve više oslanja na moderne tehnologije.

Naglašava i da pre svakog treninga ili pre svake serije vežbi, uvek proveri sa klijentom da li zna koju vežbu radimo, kako se ona radi i kako da sebe zaštiti dok izvodi određenu vežbu. Takođe, svakome dostavi i snimke vežbi kako bi sami mogli da obnove znanje kada za to imaju vremena. Za to koristi MyFitWorld aplikaciju“.

vežbanje

Foto: Unsplash.com

Kontinuitet– Bilo gde i bilo kada

Oba naša sagovornika su u još jednoj stvari složna, a to je kontinuitet u vežbanju.

- Bez nekoliko nedelja predanog rada po programu koji je za vas napravio trener, ne možete očekivati bilo kakav rezultat. Nauka kaže, ali i moje iskustvo, da je za trajne promene i tela i navika potrebno nekoliko meseci. Čak i kada ste na putu ili se ne osećate dobro, postoje načini na koje možete sačuvati kontinuitet u vežbanju. Bilo koja pauza duža od sedam dana vas vraća nekoliko koraka unazad. Svi moji klijenti koriste MyFitWorld aplikaciju, kako bi u slučaju da moraju da vežbaju u kancelariji, ili kod kuće, ili dok su na putu, mogli da urade preko potreban trening. On može trajati i 10 ili 15 minuta, a nekada i do 2 sata - ističe Aleksandar.

- Jako mi je važno da moji klijenti vežbaju redovno. Da li žele da treniraju u teretani sa mnom, ili kod kuće putem neke aplikacije ili da im ja prosto pošaljem šta treba da rade putem MyFitWorld aplikacije, meni nije toliko važno, koliko mi je važno da vežbaju redovno. Svakog dana ili svakog drugog dana se čujemo, redovno ažuriram i šaljem im njihove treninge i to tako traje godinama. Imam neke klijente koji su se odselili iz Dubaija u Indiju, Katar ili SAD, a i dalje radimo zajedno. Na tome sam im zahvalan, ali to još jednom dokazuje koliko je važan pravilan pristup treningu koji imam. Dijagnostika, individualizacija, efikasnost vežbanja i kontinuitet. Ako se radi tehnički pravilno, vežbanje postaje pravo zadovoljstvo“, ističe Branko i dodaje da danas ima oko 80% klijenata sa kojima trenira uživo i 20% klijenata kojima šalje programe po kojima njegovi klijenti samostalno vežbaju.

Šta je rešenje?

Kao treneri sa velikim iskustvom i Aleksandar i Branko koriste MyFitWorld Aplikaciju za svoj rad. Ova aplikacija, u potpunosti kreirana u Srbiji, koja trenutno broji preko 10 hiljada korisnika širom sveta.

Aplikaciju MyFitWorld možete instalirati potpuno besplatno! Dostupna je na svim mobilnim uređajima - LINK. Nakon instalacije potražite potpuno besplatne treninge koje su za vas napravili treneri iz celog sveta, a tu ujedno možete pronaći i idealnog trenera za vas. Uz pomoć filtera pretrage možete rešiti problem individualizacije – ukoliko se pretplatie na PREMIUM nalog aplikacije, tamo možete pronaći preko 600 detaljno opisanih treninga koji se mogu pretraživati sa preko 100 filtera! Dakle podesite sve relevantne filtere u skladu sa vašim ciljevima I izaći će vam lista treninga koji su prilagođeni vašim ciljevima. Na primer, ako imate bolove u leđima, probleme sa visokim pritiskom, insulinskom rezistencijom ili dijabetesom, ne brinite – tu su treninzi i za vas. Borite se sa viškom kilograma ili hoćete da se zategnete pred leto – opet ne brinite! Kao što smo već naglasili u aplikaciji se nalazi preko 100 filtera pretrage, što znači da ima sadržaja za svakoga.

Na aplikaciji možete pronaći treninge koji su prilagođeni i za fitnes centre, teretane, za samostalano vežbanje kod kuće, a i napolju. Ukoliko vam se određeni trening dopadne, možete kontaktirati trenera koji je napravio trening i sa njim uspostaviti onlajn saradnju ili saradnju uživo.

Dok ne nađete svog idealnog trenera, isprobajte MyFitWorld PREMIUM paket koji smo malo pre pomenuli. 2000 i više vežbi, 600 i više detaljno opisanih treninga, kompletna istorija statistike treninga, promena telesnog sastava i dnevne aktivnosti, neograničen kapacitet za čuvanje omiljenih vežbi i treninga, sve je tu. Svaki trening je pravilno koncipiran, a napravili su ih stručnjaci sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Beograda. PREMIUM paket možete dobiti po ceni od 7,5 eura mesečno, odnosno 59,99 eura ukoliko se pretplatite na godišnju članarinu.

Ukoliko odlučite da se pretplatite, uputstvo možete pronaći OVDE, a ukoliko već imate otvoren nalog na aplikaciji onda ispratite OVA uputstva.

Sigurni smo da ćete uživati u korišćenju MyFitWorld aplikacije kao i da ćete pronaći idealnog trenera na “MFWNet” mreži koji će vas voditi do srećnijeg življenja. Uz PREMIUM paket dobijate popuste za usluge partnera i prijatelja (nešto više o tome možete pronaći klikom na LINK) .

Pratite zanimljive eduktivne tekstove o zdravlju, vežbanju i ishrani na Instagram stranici MyFitWorld tima - LINK.

Želimo vam da budete ZDRAVI i SREĆNI,

Vaš MyFitWorld tim!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje