• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vežbe na recept: Srpska sportistkinja otkriva kako je država naterala Šveđane da budu aktivni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jutarnja i večernja šetnja su imperativ, a uz to mnogi dobijaju i plivanje, pilates ili jogu kao deo terapije ili prevencije

  • 0
Šetnja

Foto: Pixabay

Manjak dnevnog svetla, manjak fizičke aktivnosti i kaloričnija hrana - trio koji dovodi do depresivnih epizoda, ali i brojnih bolesti na fizičkom nivou sve je izraženiji u skandinavskim zemljama.

U želji da svedu na minimum broj onih koji će piti lekove protiv nesanice, antidepresive, ali i lekove za insulinsku rezistenciju i dijabetes - stanja koja su poslednjih godina u velikom porastu u Švedskoj, vlasti su odlučile da naprave sponu između lekara i sportskih trenera. Tako, mnogi koji su u riziku da obole od metaboličkih bolesti, kao i oni koji već imaju farmakološku terapiju, dobijaju i vežbe na recept.

Kako to izgleda u Švedskoj, za Ona.rs priča Aleksandra Rapajić, srpska bodi-bilderka koja godinama živi u ovoj skandinavskoj zemlji.

- Nesanica je problem broj jedan koji muči ljude u Švedskoj - kaže Aleksandra.

- Takođe, primećen je porast broja anksioznih poremećaja, kao i sindroma sagorevanja na poslu. Šveđani koji su vaspitavani da budu odgovorni i posvećeni karijeri teško uspevaju da izađu na kraj sa povećanim obimom posla, pa rade sve duže i sve napornije, što uzima danak.

Naša sagovornica otkriva da, paralelno sa anksioznošću i sindromom sagorevanja na poslu, sve više ljudi u Švedskoj pati od insulinske rezistencije, dijabetesa i povišenog pritiska. Krivci su, naravno, neadekvatna ishrana i manjak fizičke aktivnosti.

Zdrava hrana, nezdrava hrana

Foto: Shutterstock

- S obzirom na to da su mnogi zapostavili fizičku aktivnost, lekari pacijentima i potencijalnim pacijentima kao deo terapije ili meru prevencije daju recept za sportski centar. Zaposleni koji imaju licencu da propišu fizičku aktivnost u sklopu prevencije ili terapije to i čine, i ujedno nadgledaju korisnike da li dobro izvode vežbe koje su im propisane - objašnjava Aleksandra koja i sama ima ovu licencu od januara prošle godine.

Prvi i osnovni recept je, naravno, šetnja:

- Osobe koje nimalo nisu u fizičkoj formi kao preporuku dobijaju šetnju u trajanju od bar 15 minuta odmah po buđenju i obavljanju jutarnje higijene, i isto toliko pre nego što zađe sunce. Oni koji su u nešto boljem stanju šetaju duplo duže. Od šetnje sve polazi, a kasnije se lagano uvode i druge vežbe poput plivanja u bazenu, joge, pilatesa…, naravno sve pod budnim okom trenera zaposlenih u sportskom centru.

Aleksandra Rapajić

Foto: Privatna arhiva

Naša sagovornica ističe da su vežbe istezanja posebno važne, jer i stanovnici Švedske, kao uostalom i većine zemalja sveta, najveći deo vremena provode u sedećem položaju, zbog čega imaju problema sa kičmenim stubom i zglobovima.

- U zavisnosti od fizičkog stanja korisnika, kao i od toga da li dolaze da vežbaju preventivno ili u sklopu terapije, određuje se i dinamika vežbanja. Pored svakodnevnih šetnji, i to u prirodi, jer betonska podloga loše utiče na zglobove, neko dolazi na jogu, pilates ili plivanje dva puta nedeljno, a neko i češće - otkriva Rapajićeva.

Uz to, navodi naša sagovornica, i zaposleni u sportskim centrima, kao i njihovi klijenti, dobijaju knjige, odnosno prospekte u kojima mogu da pronađu obilje informacija o zdravom životu.

- Prevencija je uvek korisnija i jeftinija od lečenja i Šveđani to dobro znaju. Zbog toga toliko i ulažu u edukaciju stanovništva - zaključuje Aleksandra.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje