Quantcast
  • 0

Jutarnja šetnja pozitivno utiče i na psihičko i na fizičko zdravlje: I 30 minuta je dovoljno

, Ona.rs

Čak i ako niste jutarnji tip, bilo bi dobro da se potrudite i da svakog jutra idete u šetnju, jer ćete na taj način poboljšati sveukupno zdravlje

  • 0
Šetnja, žene, devojke, drugarice, prijatejice, vežvanje, fitnes

Foto:Shutterstock

Za mnoge odlazak u jutarnju šetnju može biti način da započnu dan na najbolji način i napune se pozitivnom energijom. Glavna prednost ove aktivnosti leži u tome što nije preterano fizički naporna, pogotovo za naše srce ili zglobove, a svejedno ima blagotvoran učinak.

Čak i ako niste jutarnji tip, bilo bi dobro da se potrudite i da svakog jutra idete u šetnju, jer ćete na taj način poboljšati sveukupno zdravlje.

Šetnja ima bezbroj benefita, a ovo su samo neke od njih:

1. Jutarnje šetnje mogu poboljšati zdravlje srca

- Sat vremena pre nego što se probudite, vaše se telo počinje da se priprema za taj dan - kaže dr Manuel Flores.

- Vaš krvni pritisak počinje da raste, kao i puls, a vaše endokrine žlezde počinju da luče veće količine hormona kako bi se telo pripremilo, uključujući i hormon štitaste žlezde. Hodajući svako jutro smanjujete povećanje krvnog pritiska, čime poboljšavate svoje kardiovaskularno zdravlje.

2. Dobre su za zdravlje pluća

- Sve dok imate odobrenje lekara, jutarnje šetnje su od velike koristi za osobe koje imaju problema s plućima - kaže Šeri Tujel, predsednica i izvršna direktorica Američkog udruženja za respiratornu negu.

Prema studiji iz 2016. objavljenoj u časopisu "Journal of COPD Foundation", pacijenti koji su hodali najmanje 60 minuta dnevno smanjili su stopu ponovne hospitalizacije za 50 odsto.

3. Šetnja odlično utiče na dugoročno zdravlje

Doktor Flores preporučuje hodanje najmanje 150 minuta nedeljno, a Tujel se slaže i dodaje da je i 30 minuta šetnje zadovoljavajuće.

Trčanje, šetnja, hodanje

Foto: Shutterstock

- Svakodnevne šetnje pomažu u sprečavanju određenih zdravstvenih stanja. Šetnje su idealne za srce, bolje raspoloženje, smanjuju stres i ubrzavaju metabolizam - kaže dr Tulej.

I doktor Flores i Tulej slažu se da šetnja može da razbistriti um i poboljša raspoloženje. Prema studiji iz 2020. objavljenoj u "International Journal of Environmental Research and Public Health", ispitanici koji su redovito šetali ili se bavili drugim oblicima vežbanja bili su boljeg emocionalnog zdravlja od onih koji nisu redovno vežbali.

- Jutarnje šetnje jačaju mišiće, bistre um, poboljšavaju mentalno zdravlje i smanjuju rizik od razvoja Alchajmerove bolesti - kaže dr Flores, a prenosi Yahoo.

4. Jačaju imuni sistem

Prema rečima stručnjaka, jutarnje šetnje mogu smanjiti rizik od infekcija.

- Svakodnevno hodanje jača imunološku funkciju i može smanjiti rizik od zaraznih bolesti - kaže dr Flores.

5. Šetnja pozitivno utiče na krvni pritisak

- S obzirom na to da se broj otkucaja srca povećava tokom šetnje, to može direktno pomoći u snižavanju krvnog pritiska - kaže dr Flores.

Video: Peđolino iskreno: Kad god putujem zbog infarkta gledam gde je najbliža angio sala

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitness