• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto ne treba da pijete kafu na prazan stomak: Zabluda je da će vas razbuditi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kofein je diuretik, što znači da će vas terati da mokrite češće, ali nakon noći i spavanja moramo da se hidriramo, a da ne izgubimo još više tečnosti

  • 0
Umor, nenaspavanost, žena, nesanica, kafa Foto:Shutterstock

Mnogima jedina dobra stvar u vezia sa jutrom ritual ispijanja kafe. Nakon prvog gutljaja osećate se živim, a nakon još nekoliko, osećate se spremnije za dnevne obaveze. Kafa je možda vaš najbolji saveznik u započinjanju dana, ali da li je, kada je zdravlje u pitanju, kafa na prazan stomak zaista dobra ideja?

Ispijanje kafe na prazan stomak odmah nakon buđenja može da utiče na nivo kortizola i da se osećate još umornije kasnije tokom dana. Parvinder Sago, farmaceut i savetnik za zdravlje, objašnjava:

- Pijanje kafe odmah nakon buđenja može ometati proizvodnju kortizola u vašem telu, zbog čega ćete više biti pod stresom i osećati anksioznost ako prvo popijete kafu, a ne čašu vode", piše magazin "Glamour".

Parvinder takođe objašnjava da, kada se probudite, vaše telo je dehidrirano jer niste unosili tečnosti osam sati (više ili manje).

- Kofein je diuretik, što znači da će vas terati da mokrite češće, ali nakon noći i spavanja moramo da se hidriramo, a da ne izgubimo još više tečnosti. Sačekao bih najmanje sat vremena nakon buđenja pre nego što popijete svoju prvu kafu - kaže Natali Komova, nutricionista i stručnjak za fitnes, i dodaje da će povećanje hormona kortizola ujutru dati privremenu budnost, ali da ćete se posle nekog vremena srušiti i osećati se umorno.

Povećana proizvodnja hormona kortizola može ometati vaš cirkadijalni ritam i činiti da se osećate mrzovoljno, objašnjava ona.

- Visoki nivoi mogu da povećaju nivo šećera u krvi, što uzrokuje insulinsku rezistenciju i iscrpljuje vašu energiju jer telo radi više da bi održalo umerene nivoe glukoze u krvi. Višak kortizola može ometati vaš normalan mehanizam spavanja i kvalitet sna jer telo proizvodi više hormona stresa noću kada bi nivoi kortizola trebalo da budu niski. Loš san može dovesti do umora kasnije tokom dana.

Šta onda treba da popijete?

Sigurni smo da ste sigurno često čuli kako svoju flašu vode treba držati na noćnom ormariću i to je prva stvar za kojom bi trebalo da posegnete nakon buđenja. Razlog za to nije samo zato što je voda dobra za vas, što u potpunosti jeste tačno, već zato što je san sam po sebi dehidrirajući. Dakle, kada se probudite, voda je jedini napitak koji je potreban vašem telu.

Uzimajući sve ovo u obzir, ne morate u potpunosti da odustanete od jutarnje kafe. Umesto toga, popijte nekoliko čaša vode pre nego što popijete bilo šta drugo. Ako ne volite da ujutru prvo pijuckate običnu vodu, u nju iscedite malo limuna ili nekoliko kriški sveže isečenog citrusa? Na ovaj način možete započeti dan osvežavajućim napitkom.

Kada piti kafu?

Preporuka je da popijete kafu od tri do četiri sata nakon ustajanja iz kreveta, jer hormoni kortizola imaju tendenciju da budu niži u ovom trenutku, savetuje Natali, a Parvinder dodaje:

- Od sredine jutra do kasnog jutra - to je najbolje vreme za konzumaciju kafe. Takođe imate od šest do deset sati da sagorite kofein pre nego što pokušate da zaspite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje