• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Dijeta za povećanje libida u srednjim godinama: Vratite masti i uvedite kupke sa magnezijumom

Vreme čitanja: oko 6 min.

Postoji mnogo toga što možete učiniti da povratite svoj libido nakon ulaska u menopauzu

  • 0
par, krevet, ljubav, poljubac Foto: Shutterstock

Gubitak seksualnog nagona može da ima razoran uticaj na osećanja žene i da negativno utiče na njenu vezu. Iako su nekada žene samo predavale bitku i priznale poraz kada je u pitanju seks u srednjim godinama - to ne mora da bude slučaj.

Ako ste spremni da budete proaktivni - da identifikujete, a zatim ciljate simptome menopauze koji vas sprečavaju da imate ispunjen seksualni život - postoji mnogo toga što možete učiniti da povratite svoj libido.

Primera radi, ono  što jedemo može direktno da utiče na naš libido, kao i na naše uživanje u seksu. To je delimično zato što hrana može da utiče na našu težinu, a samim tim i na to kako se osećamo u vezi sa svojim telima, odnosno koliko se osećamo privlačno. Hrana međutim, takođe, utiče i na neurotransmitere, koji regulišu naše odgovore na zadovoljstvo i uzbuđenje, a ishrana bogata proteinima - mesom, ribom i biljnim proteinima - može da pomogne u tome.

Da bi ostale zdrave tokom menopauze, veoma je važno da žene jedu manje masti, koja je gradivni blok holesterola. Međutim masti su nam potrebne za proizvodnju naših polnih hormona koji povećavaju uzbuđenje. To znači da ishrana sa veoma niskim sadržajem masti ili bez masti nije od pomoći ako se borite sa niskim libidom.

Takođe, mnoge žene bi se složile da seksualno uzbuđenje obično počinje u umu. Zato gubitak samopouzdanja tokom menopauze može da ima negativan uticaj na seksualni život, jer, na kraju krajeva, teško je osetiti želju za svojim partnerom ako se ne osećate poželjno. Za ovu situaciju se preporučuju fitoestrogeni — hrana koja oponaša dejstvo estrogena u telu, kao što su proizvodi od soje, laneno seme, mahunarke i komorač — koji će pojačati vaš seksualni nagon.

Naravno, i mnogi simptomi menopauze mogu da vam poremete seksualni nagon. Ako se borite sa umorom ili glavoboljom, malo je verovatno da će seks biti u planu tog dana. Tu su i problemi sa varenjem, kao što je nadimanje, koji vam otežavaju da se osetite dovoljno opušteno.

Migrena Foto: Pixabay

Srećom, postoje promene koje možete da napravite u svojoj ishrani koje bi trebalo da pomognu u ublažavanju ovih simptoma, a deo tog posla treba da se odvije pre svega u vašoj glavi. Prihvatanje da će se telo koje stari neizbežno promeniti, da je vaše telo bilo voljeno i da je možda nosilo decu, može da vam pomogne da budete ljubaznije prema njemu.

Smirujuće supstance za pobeđivanje stresa 

Stres je neprijatelj žene u menopauzi jer tera telo da se fokusira na proizvodnju hormona stresa, stavljajući proizvodnju estrogena u zadnji plan. Zato bi magnezijum trebalo da postane vaš novi najbolji prijatelj. Njegova umirujuća svojstva  mogu da pomognu u smanjenju nivoa stresa.

Magnezijum povećava serotonin u mozgu, promovišući opšti osećaj blagostanja, što može da poveća vaš libido. Takođe može da igra značajnu ulogu u smanjenju glavobolje i migrene jer pomaže u održavanju krvnih sudova i mišića opuštenim, čime ublažava napetost koja je čest uzrok bola. Takođe može pomoći da se opuste mišići u vaginalnim i karličnim područjima, što olakšava penetraciju.

Dobri izvori magnezijuma u hrani su smeđi pirinač i hleb od integralnog brašna, lisnato zeleno povrće kao što su spanać, kelj i brokoli. Seme bundeve, suncokreta i susama takođe imaj magnezijum, zajedno sa bademima i indijskim oraščićem.

Takođe, brz i lak način da uživate u blagodetima magnezijuma je da se potopite u kupku sa gorkom soli (magnezijum-sulfat) ili makar stopala. Dodajte dve-tri šake, potopite se na 20 minuta i vaša koža će apsorbovati magnezijum, opuštajući mišiće i smirujući nerve.

Magnezijum, minerali, vitamini, suplementi, zdravlje, Magnesium, Foto: Shutterstock

Previše umorni? Dodajte vitamine

Ako ste preumorni do kraja dana, intimni odnosu otpadaju z plana. Međutim, možda samo imate manjak gvožđa ili vitamina B12 - oba presudna za proizvodnju energije. Jednostavan test krvi može identifikovati nedostatak.

Obilne menstruacije ili poplave tokom perimenopauze mogu da dovedu do anemije zbog nedostatka gvožđa, a hroničan stres je čest uzrok niskog nivoa vitamina B12. Veganska ishrana takođe može biti faktor, jer se B12 nalazi samo u životinjskim izvorima hrane kao što su meso, riba ili jaja. Dakle, vegani će možda morati da razmotre suplemente. Dobri izvori gvožđa i B12 su meso, posebno crveno meso, poput divljači ili govedine, kao i riba i žumanca; lisnato povrće kao što su spanać i kelj,  kao i seme bundeve, soja i mahunarke.

Vratite masti u ishranu

Ishrana bogata pravim vrstama masti je važna jer su zasićene masti gradivni blokovi holesterola, koji su nam potrebni za proizvodnju naših polnih hormona. Esencijalne masne kiseline - omega - takođe mogu da pomognu da se, ako imate problem sa suvoćom, podmazuju tkiva u vulvi i vagini.

Moramo da jedemo oko 70 grama masti dnevno. Od toga, trenutno se preporučuje da ne više od 20 grama dolazi od zasićenih masti, dok ostatak treba da bude kombinacija mono i poli nezasićenih masti. Dobri izvori nezasićenih masti iz hrane su sardine, losos, skuša, laneno seme, orasi, bademi, semenke bundeve, čia semenke, goveđe meso od stoke koja se hrani travom, ulje susama, maslinovo ulje, avokado, indijski orah. Zasićene masti se nalaze u crvenom mesu, puteru, siru, pavlaci, kokosovom ulju.

Dobre masti Foto: Shutterstock

Veoma je važno da upamtite da treba izbegavati visok nivo rafinisanih ugljenih hidrata, posebno pšenice, jer to može da izazove nadimanje. To znači da bi izbegavanje hrane poput pice, testenine ili velikih porcija hleba moglo da bude pametan potez. I mahunarke, kao što su pasulj ili sočivo, mogu da izazovu nadimanje, pa ih je najbolje jesti u umerenim količinama.

Ograničite unos alkohola, jer se time iscrpljuju vitamini B, bez kojih jednostavno nećete imati energije za vođenje ljubavi i biće vam teško da se smirite i uživite. Obratite pažnju na konzumaciju čaja i kafe ako umor doprinosi gubitku libida jer blokiraju apsorpciju gvožđa.

Kocka ili dve tamne čokolade mogu da vam pomognu da povećate libido jer podižu niov seratonina u mozgu.

Pazite se ubica strasti

Pad estrogena koji se javlja tokom menopauze će smanjiti nivoe korisnih bakterija laktobacila u vagini i to može da podstakne prekomerni rast gljivica, uglavnom Candida albicans. Jedan od načina da se zaštitite je da uvedete ishranu bogatu  antioksidantima, kao što je povrće. I to povrće različitih boja jer svako sadrži različite antioksidante, tako da je važno da se pobrinete da ne uđete u kolotečinu i da jedete isto povrće svakog dana.

Oko 70 odsto našeg imunološkog sistema nalazi se u crevima, tako da je fokusiranje na optimalne nivoe korisnih bakterija ključno za smanjenje rizika od infekcije. Probiotički dodatak širokog spektra može da pomogne da se uspostavi ravnoteža „prijateljskih“ bakterija, kao i fermentisana hrana. Tu su kefir, kombuha, potom luk, praziluk, artičoke, špargle ili zob.

Dok digestivni trakt ima koristi od širokog spektra različitih bakterija, vagina se oslanja na visoke nivoe jedne vrste bakterija - laktobacile, koji se najčešće nalaze u prirodnom živom jogurtu. Uzimanje probiotičke kapsule koja sadrži najmanje tri milijarde bakterija lactobacillus acidophilus je terapeutska doza koja može da pomogne da se uspostavi ispravna ravnoteža u vagini.

Pijte vodu i zaobiđite kofein

Većina žena je iskusila infekciju urinarnog trakta u nekom trenutku svog života, ali one mogu da postanu daleko češće tokom i nakon menopauze. Dugotrajna infekcija može ozbiljno da utiče na kvalitet vašeg života. Jedna od klasičnih grešaka koje žene prave je da ne piju dovoljno tečnosti, što dovodi do toga da urin postane previše koncentrisan, što iritira bešiku. Ironično, veća je verovatnoća da ćete želeti da češće idete u toalet ako ne pijete dovoljno tečnosti.

Potrudite se da tokom dana pijete puno vode ili toplih napitaka bez kofeina, jer će to pomoći da se smanji iritacija bešike i hidriraju tkiva u uretri i vagini, prenosi "Daily Mail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje