• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dinamičko istezanje i statičko istezanje: Kako se izvode i zašto

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obe vrste istezanja su neophodna za prevenciju povreda, pripremaju telo za vežbanje i pomažu telu da se oporavi

  • 0
Trening, vežbanje, horoskop

FOTO: Pixabay

Pre i posle svakog vežbanja veoma je važno da se istegnete kako bi sprečili bol u mišićima i smanjili verovatnoću povreda. Istezanje je takođe veoma delotvorno za borbu protiv efekta sedenja.

Iako istezanje deluje kao jednostavna stvar, zapravo postoje neke nijanse u vrsti istezanja koje treba da radite u različito vreme da biste optimizovali pokret. Za početak, postoje dve vrste istezanja koje treba da znate - dinamičko istezanje i statičko istezanje - i oba su neophodna za prevenciju povreda, pripremaju telo za vežbanje i pomažu telu da se oporavi.

Dinamičko istezanje je namenjeno zagrevanju tela za vežbanje, dok je statičko istezanje namenjeno hlađenju tela posle treninga ili ublažavanju napetosti tokom dana.

istezanje

Foto: Shutterstock

Prednosti dinamičkog istezanja

Kada izvodite dinamičko istezanja, krećete se u punom opsegu pokreta, što poboljšava pokretljivost i drastično smanjuje rizik od povreda pripremajući telo za kretanje. Ovo je aktivan pokret koji obično uključuje oponašanje vrste pokreta koji ćete uraditi da biste pripremili zglobove i mišiće za vežbu.

Na primer, ako se spremate za šetnju, idealna su istezanja koja zagrevaju fleksore kuka i tetive. Na primer, napravite korak napred jednom nogom i savijte prednje koleno u poluiskorak da biste istegnuli fleksor kuka, zatim napravite još jedan korak napred da biste istegnuli fleksor kuka druge noge. Ponovite tako pet koraka, dok se neprekidno krećete dok se istežete .

Dinamičko istezanje priprema vaše mišiće i zglobove za vežbanje promovišući pokretljivost i jačanje mišića i zglobova u tom opsegu pokreta. Aktivni pokret koji se izvodi dinamičkim istezanjem takođe može da podigne temperaturu vašeg jezgra i zagreje telo. Ovo pomaže da se poboljša cirkulacija, isporučujući kiseonik i hranljive materije kroz vaše telo brzo i efikasno. Kako krv počne da pumpa, tako ćete osetiti i povećanje energije.

Dinamičko istezanje je odličan alat za minimiziranje odloženih upala u mišićima. Jačanje cirkulacije omogućava brži oporavak obezbeđivanjem hranljivih materija i kiseonika vašim mišićima.

Šta je statičko istezanje?

Svrha statičkog istezanja je da se smanji ukočenost u zglobovima i mišićima nakon što se telo zagreje vežbanjem. Pored toga, pomaže u poboljšanju fleksibilnosti i sposobnosti zgloba da se širi nizom pokreta bez bolova. Ova vrsta istezanja se radi zadržavanjem određenog položaja duže vreme. Ne bi trebalo da se radi pre vežbanja, već posle ili tokom dana jer pomaže u hlađenju tela i oslobađanju napetosti.

 Neaktivan oblik istezanja, statičko istezanje uključuje izvođenje istezanja bez pokreta. Na primer, saginjanje da biste dodirnuli nožne prste i zadržavanje položaja.

Statičko istezanje se često koristi za podsticanje bolje fleksibilnosti ili oslobađanje napetosti u ukočenim mišićima ili zglobovima. Ovaj spor i kontrolisan pokret je odličan alat za opuštanje koji se može koristiti u udobnosti sopstvenog doma ili posle treninga u teretani.

Izvođenje statičkog istezanja nakon vežbanja takođe smanjuje rizik od akutnih povreda naprezanjem mišića i može smanjiti upalu mišića. Takođe se može koristiti za borbu protiv ukočenosti i bolova u zglobovima tokom dana - posebno ako provodite velike delove vremena sedeći, prenosi  Today.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje