• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najbolja hrana pre i posle treninga: Fitnes instruktor otkriva kako istopiti višak masti

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Ukoliko vežbate ujutro, a niste tip koji voli da doručkuje, na trening možete da odete i "praznog stomaka" - kaže za Ona.rs fitnes instruktor Boško Takovac

  • 0
Boško Takovac, Fitness Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Odabir namirnica za sve one koji su na dijetetskom režimu ishrane i žele da se reše viška kilograma, a ujedno treniraju ume da bude prilično komplikovan.

Da li bi pre odlaska na trening trebalo pojesti neki obilniji obrok, sastavljen od sporo razgradivih ugljenih hidrata, zdravih masti i proteina ili je, ipak, bolje rešenje sok od voća i povrća sa malo sirovih samlevenih semenki?

Šta i kad bi trebalo da jedete ako vežbate ujutro

- Ukoliko ste rešili da vežbate u jutarnjim satima, na trening možete da odete i “praznog stomaka” - kaže za Ona.rs fitnes instruktor i personalni trener Boško Takovac.

- Naime, u toku noći ostajemo na nižim zalihama glikogena koji nam je potreban za trening, pa će telo samim tim u toku vežbanja sagoreti više masti, što i jeste cilj. U tome može da pomogne i crna kafa, jer kofein podstiče oksidaciju masti. Ipak, neka vam to ne pređe u svakodnevnu praksu, jer se telo vremenom navikava na kofein, pa posle nekog vremena neće dati željeni efekat. Zato budite umereni i sa kafom i birajte trenutak kad ćete je popiti. Najbolje bi bilo da to učinite pre treninga visokog intenziteta - savetuje Takovac.

Obavezni deo jutarnje rutine koji mnogi zaboravljaju, pogotovo ako ste se opredelili za trening neposredno posle buđenja jeste i - hidratacija. Kako ističe naš sagovornik, da bi nam mišići normalno funkcionisali tokom treninga, važno je da organizmu obezbedimo elektrolite.

kaša Foto: Freepik

- Ukoliko ne možete da trenirate “na prazan stomak”, a želite da izgubite masti, napravite šejk od bobičastog voća sa proteinima surutke i malo bademovog mleka. Ovakav šejk će vam obezbediti energiju, a neće biti težak za varenje, niti će vam opteretiti stomak. Ako vežbate ujutro u cilju mršavljenja, najbitnije je da na kraju dana budete u kalorijskom deficitu, ali istovremeno i da unesete dovoljno makronutrijenata i mikronutrijenata za taj dan. Bez obzira na to da li ste doručkovali ili ste pribegli intermitentnom postu i na trening otišli bez doručka, možete da postignete odlične rezultate u gubitku masti - ističe Takovac.

Šta i kad bi trebalo da jedete ako vežbate uveče

Za one koji radije biraju večernji trening, a žele da istope višak masti, najbolje je, savetuje naš sagovornik, da pojedu nešto dva-tri sata pre treninga.

Riba i pirinač, riba na pirinču, riba Foto-ilustracija: pixabay

- Ukoliko ste planirali da odete na trening u 17 sati, možda ćete imati malu užinu u ranim popodnevnim satima, između 14 i 14.30. Ali, tad ne morate da pijete šejkove; možete da pojedete belo meso ili ribu, pirinač i salatu. Ovakav obrok organizam će lako svariti dva-tri sata pre treninga - objašnjava Takovac.

Mnogi koji treniraju u večernjim satima u cilju mršavljenja ustručavaju se da posle vežbanja bilo šta pojedu. Sagovornik portala Ona.rs kaže da to nije dobro rešenje, jer je posle vežbanja neophodno večerati.

- ”Pokrijte” se dovoljnim unosom proteina, dobrim vlaknima i zdravim mastima. Možete da dodate i manju količinu ugljenih hidrata - savetuje Takovac.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje