• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako da prepoznate i izbegnete "prazne kalorije": Saveti fitnes trenera za fit figuru

Vreme čitanja: oko 1 min.

I pored redovnih odlazaka na treninge, pogrešan izbor namirnica može da dovede do pada imuniteta, podložnosti bolestima i, naravno, gojaznosti

  • 0
Slatkisi, Krofna, dijeta, lezanje, odmor

Foto: Shutterstock

Svi koji žele da se hrane zdravo i izgledaju fit, trebalo bi da obrate pažnju na namirnice koje svakodnevno unose u organizam. Jer, pored toga što utiče na izgled, hrana je direktno povezana sa našim zdravljem i nivoom energije.

Ali, u današnje vreme sve je više hrane koja obiluje takozvanim praznim kalorijama, što mnogi pogrešno tumače, svrstavajući takve proizvode u neutralne.

- ”Prazne kalorije” su zastupljene u svim upakovanim proizvodima, a najčešće su to konditorski proizvodi, alkohol, gazirana pića i sokovi - kaže za Ona.rs fitnes trener Nikola Krgić.

- Proizvodima koji sadrže takozvane prazne kalorije nedostaju esencijalni vitamini i minerali. Reč je o nutritivno siromašnim namirnicama koje samo stvaraju višak kilograma, čak i ako ste fizički aktivni i redovno odlazite na treninge.

Prema rečima sagovornika našeg portala, jedini način da prepoznate namirnice sa “praznim kalorijama” je da pročitate sastav i vidite da li ima dodatih šećera, veštačkih zaslađivača, slatkih sirupa i masti koji mogu da stvore probavne probleme.

Balansirana ishrana je, ističe Krgić, jedino rešenje:

- Ova ishrana podrazumeva namirnice koje su potrebne telu za normalno funkcionisanje, a većina dnevnih kalorija trebalo bi da dolazi iz svežeg voća i povrća, žitarica sa celim zrnom, bezmasnog mesa i zdravih masti.

Šta, osim fit figure, žrtvujemo ukoliko bazirano ishranu na namirnicama sa “praznim kalorijama”?

- Bez balansirane ishrane i treninga organizam postaje podložniji bolestima, padu imuniteta, umoru, metaboličkom sindromu i gojaznosti. Istina je da su nam jednako dostupni i nezdrava hrana puna “praznih kalorija”, ali i ona zdrava koja je potrebna našem organizmu. Koju ćemo od te dve grupe odabrati, zavisi samo od nas. Važno je da pravu odluku donesemo pre nego što uživanje u “praznim kalorijama” počne da uzima danak - zaključuje fitnes instruktor.

Instagram nalog Nikole Krgića možete da pratite OVDE

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje