• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trening na otvorenom ili u teretani? Stručnjaci nemaju dilemu, posebno ako želite da smršate

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vežbanje na nižim temperaturama sagoreva više masti i kalorija

  • 0
trening, vežbanje napolju, vežbe napolju Foto: Shutterstock

Ukoliko uživate u vežbanju napolju, već pravite pozitivne korake ne samo ka dobroj fizičkoj, već i ka dobroj mentalnoj formi.

Za početak, udišete svež vazduh. Šetnja ili džogiranje na otvorenom bolje je od hodanja na traci u teretani zbog terena i pejzaža koji se stalno menjaju.

Osim toga, kada ste na otvorenom, izloženi ste vitaminu D koji obično nedostaje ljudima koji imaju višak kilograma. Istina, možda će vam biti teže da se motivišete da izađete napolje kada su temperature zaista niske ili zaista visoke, ali prednosti od vežbanja na otvorenom i dalje postoje.

Sve dok nije nepodnošljivo hladno ili nepodnošljivo toplo, vaše telo može da se prilagodi promenama temperature bez ikakvih problema, prenosi newsbeast.gr

Ali kako vreme utiče na sagorevanje kalorija ili masti? I da li sagorevate više kalorija na visokim ili niskim temperaturama - ili to nije važno?

Odgovor leži u tome kako vaše telo pretvara masti u gorivo. Naime, telo ima dve vrste masti - belu i smeđu. Bela mast se koristi za potrošnju energije, a smeđa za zagrevanje tela. Dakle, ako vežbate napolju po hladnijem vremenu, sagorevate i belu i smeđu mast da bi vaše telo zagrejalo.

Osim toga, kada vežbate na niskim temperaturama, drhtite, podižući telesnu temperaturu, što opet tiče na to da sagorevate više kalorija. Zapravo, sagorevate do 30 odsto više kalorija kada vežbate na hladnoći, navode iz Američkog udruženja za sport i fitnes.

Ipak, ne zaboravite da bi trebalo da se obučete prikladno kada vežbate napolju po hladnom vremenu. Za većinu, to znači oblačenje u slojevima, sa prvim slojem koji odvodi vlagu bliže vašoj koži . Drugi sloj trebalo bi da obezbedi izolaciju, a treći sloj trebalo bi da vas zaštiti od vetra i kiše.

Naravno, ne zaboravite kapu i rukavice.

Najvažnije je, međutim, da ne zaboravite da se zagrejete i istegnete pre početka treninga.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje