• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mame koje imaju malu decu ne vežbaju dovoljno: Evo koliko bi trebalo da traje njihov trening

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog obaveza oko bebe, prvo što većina mama žrtvuje je odlazak na vežbanje

  • 0
Joga, fitnes, vežbanje Foto: Shutterstock

Kad postanu majke, mnoge žene zapostavljaju fizičku aktivnost i sve svoje vreme posvećuju bebama. Ali, kad bebe malo odrastu, mamama je mahom teško da se vrate treninzima koje su upražnjavale pre trudnoće.

Fizička aktivnost, posebno kad je umernog do visokog intenziteta, ima višestruke zdravstvene koristi - smanjuje rizik od raznih bolesti, pomaže u očuvanju mentalnog zdravlja i sprečava nagomilavanje kilograma. Vežbanje takođe pomaže roditeljima da se lakše bore sa svakodnevnim izazovima koje život sa decom nosi, piše "Newsbeast".

Ali, kako pokazuju rezultati novog istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji, parovi koji imaju decu su manje fizički aktivni od onih koji se još nisu okušali u roditeljskoj ulozi. Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu i Sautemptonu, predvođeni epidemiologom dr Ketrin Hesket, analizirali su 848 žena starosti od 20 do 34 godine u pogledu njihovih fizičkih aktivnosti.

Utvrđeno je da je manje od 50 odsto majki svake nedelje provodilo 150 minuta na treningu, koliko se inače preporučuje. Mame koje imaju decu školskog uzrasta u proseku su vežbale 26 minuta dnevno, dok su majke čija su deca mlađa od četiri godine radile vežbe snage oko 18 minuta dnevno. Majke koje imaju više dece posvećivale su treningu 21 minut dnevno.

- Kad imate malu decu, roditeljske obaveze često vam oduzimaju mnogo vremena - kaže Hesketova.

- Zbog toga je vežbanje jedna od prvih stvari koje mame “sklanjaju sa spiska” kako bi im ostalo što više vremena za decu i odmor. Ali, postoji i dobra vest; čim deca krenu u školu, mame uspevaju da pronađu vreme za odlazak na trening.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje