• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko pre vežbanja bi trebalo da unesete suplemente koji pomažu da se maksimalno iskoristiti trening?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Saznajte koliko je vremena potrebno da pre treninga koristite suplemente i koliko traje njihov efekat pre nego što potpuno nestanu

  • 0
Fitnes suplementi, vežbanje

Foto: Shutterstock

Za svako izvođenje vežbi potrebna vam je energija, a do sada ste verovatno već čuli za suplemente koji se koriste kao pojačivači performansa treninga.

Čak iako niste ljubitelj ovakvih dodataka, dobro je znati da oni postoje i da su dostupni u prahu, gotovom napitku ili gumenom obliku, i da su dizajnirani da vašem telu daju podsticaj koji će vam omogućiti da maksimalno iskoristite svoj trening.

Kako prenosi Shape, sastojci ovih suplemenata se razlikuju od brenda do brenda, ali uglavnom uključuju kreatin (koji povećava energiju i snagu), kofein (za energiju), beta-alanin (koji smanjuje rizik od zamora mišića) i/ili citrulin (što može da poveća unos kiseonika u vaše mišiće i pomogne da efikasnije vežbate). Kako ističe Keri Gans, autor knjige "Dijeta malih promena" l-arginin, koji može da pomogne u povećanju protoka krvi, je još jedan popularan sastojak.

Hodanje, trčanje, vežbanje

Foto: Pixabay

Pored toga, dodaci za treniranje obično sadrže i arome, veštačke zaslađivače i boje kako bi bili i vizuelno privlačni i ukusni za konzumiranje.

Kada treba uneti suplement koji pojačava performans treninga i koliko dugo raje efekat su samo neka od pitanja na koje samo nutricionisti mogu da odgovore. S ozbirom da nisu svi dodaci za pred-trening jednaki, sve zavisi od njihovih sastojaka i dužine treninga, ali u proseku, efekti traju između 30 minuta do dva i po sata. Na vama je da natempirate unos suplementa tako da njihovi efekti dostignu svoj vrhunac tokom treninga.

- Potrebno vam je vreme da se sve apsorbuje i da nađe put do vašeg krvotoka - objašnjava nutricionista Skot Kitli i dodaje da bi idealno bilo da suplemente konzumirate oko sat do sat i po pre treninga.

Kofein je „obično najdugotrajniji i najčešće korišćeni sastojak. Postoje neke varijacije u zavisnosti od toga koliko brzo vaše telo metaboliše kofein, ali ćete "početi da osećate neke efekte" oko 20 minuta nakon što ste ga uzeli i to "pojačanje" može da se nastavi do dva sata. Kofein stimuliše i nervni sistem, zbog čega može da se desi da se osećate budnije i energičnije tokom treninga.

- To je jedno od najbolje proučavanih ergogenih pomagala (ona koja poboljšavaju performanse), a koja su dostupna i legalna na tržištu i u sportu - ističe nutricionista Abi Čan. Međutim, koliko brzo metabolišete kofein zavisi od osobe do osobe, tako da je najbolje da se ovaj suplement izbegava nekoliko sati pre spavanja, jer bi mogao da se zadrži u vašem sistemu do pet sati nakon konzumiranja i odloži spavanje.

Kao što je već pomenuto, l-arginin je još jedan sastojak koji je često uključen u suplementima za pre-treninge, i čini se da se kod većine ljudi aktivira oko 60 do 90 minuta nakon što ga uzmu. Poluvreme l-arginina (tj. kada njegova efikasnost počne da opada) je između 30 i 120 minuta od trenutka kada je počelo dejstvo, u zavisnosti od toga koliko uzimate i vašeg individualnog odgovora na njega.

sklek, sklekovi, trening, vežbanje, vežbe, teretana

Foto: Shutterstock

Što se tiče razlike između l-arginina i kofeina, to je kao da se upoređuju jabuke i pomorandže. Smatra se da l-arginin povećava protok krvi i da daje mišićima "pumpu", dok je kofein stimulans koji podiže energiju.

Različiti brendovi obično preporučuju da oko deset grama suplemenata koji su u prahu rastvorite u oko dva decilitra vode. Sa energetskim gelovima i gotovim pićima, možete preskočiti taj korak mešanja sa vodom. Ako planirate ekstra dug trening, u redu je da unesete još jednu dozu suplementa tokom sesije.

Počnite polako, jer ovi dodaci mogu da uznemire stomak i/ili da se osećate nervozno. Počnite sa pola mere. Ako se osećate dobro sa tom količinom, možete da ostanete na tom nivou, ali ako mislite da bi vam trebalo "pojačanje", možete postepeno da povećavate unos suplementa dok ne dođete do pune doze.

Sve u svemu, verovatno ćete morati malo da eksperimentišete sa ovim dodacima dok ne pronađete šta vama odgovara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje